Brisel: Pregovori ne pre januara

Izvor: RTS, 07.Sep.2013, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Pregovori ne pre januara

Uprkos pohvalama iz Brisela i Berlina, pregovori o pridruživanju Srbije EU, počeće, kao što je i planirano, u januaru, rečeno "Tanjugu" iz evropskih izvora u Briselu. Kako tvrdi taj izvor, minimalna šansa da Svet EU u oktobru odluči da pregovori počnu ranije.

Pregovori o pridruživanju Srbije EU, gotovo izvesno počeće, kao što je i planirano, u januaru, uprkos pohvalama iz Brisela i Berlina naporima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije na putu ka Uniji, saznaje Tanjug iz evropskih izvora u Briselu.

Postoji teoretska šansa da Savet EU na samitu u oktobru odluči da pregovori počnu ranije, ali verovatnoća da se to desi je zaista minimalna, rekao je Tanjugu funkcioner Evropske unije koji je želeo da ostane anoniman.

Proteklih dana u medijima se spekulisalo da Nemačka odustaje od tvrde politike prema Srbiji, te da bi - zbog napretka postignutom u dijalogu Beograda i Prištine, koji je pre neki dan zvanično pohvalila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bebednost Ketrin Ešton - pregovori mogli biti otvoreni već ove godine.

U Briselu kažu da dinamika otvaranja pregovora nije uslovljena političkim otporom pridruživanju Srbije, koji je zaista smanjen, već proceduranim razlozima i preokupiranošću evropskih institucija situacijom u Siriji.

Evropska komisija će sredinom oktobra podneti redovan izveštaj o napretku Srbije u evropskim integracijama, ali sagogocornici Tanjuga kažu da šefovi država i vlada, koji će se krajem istog meseca okupiti na samitu u Briselu, gotovo izvesno neće tada zvanično raspravljati o temama vezanim za proširenje.

Svi čekaju da vide kako će izgledati nova nemačka vlada, koja do kraja oktobra gotovo sigurno neće biti oformljena, a još važnije je kako će proteći novembarski lokalni izbori na Kosovu, ukazao je jedan funkcioner EU.

Podsetio je da Savet EU tradicionalno raspravlja o pitanjima proširenja na decembarskim samitima, tako da će prva međudržavna konferencija kojom se zvanično otvaraju pregovori sa Srbijom, najverovatnije biti održana u januaru.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pregovori sa EU ne pre januara?

Izvor: B92, 07.Sep.2013

Brisel -- Uprkos pohvalama iz Brisela i Berlina naporima Srbije na putu ka EU, pregovori o pridruživanju EU gotovo izvesno će početi, kao ššto je i planirano, u januaru...“Postoji teoretska šansa da Savet EU na samitu u oktobru odluči da pregovori počnu ranije, ali verovatnoća da se to desi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.