Borba protiv korupcije: Najlošiji RIK i javna preduzeća

Izvor: N1 televizija, 30.Jun.2016, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba protiv korupcije: Najlošiji RIK i javna preduzeća

Nezavisni državni organi, Ombudsman, Poverenik za informacije od javnog značaja i Državna revizorska institucija, imaju najbolje rezultate u borbi protiv korupcije, dok su u vrhu najlošije ocenjenih javna preduzeća i Republička izborna komisija ustrojena po partokratskim principima, upozorava studija Transparentnosti Srbije.

Percepcija građana je da korupcija dominira u političkim partijama, zdravstvu i policiji, dok iz Transparentnosti poručuju da je politički uticaj >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << vidljiv u svim segmentima vlasti.

U borbi protiv korupcije Srbija tapka u mestu poslednjih pet godina, ali je za to vreme dobila stabilnu vladu i koncentrisanu moć, ocenjuje autor studije Nemanja Nenadić.

„Tu moć onda treba nadzirati i kontrolisati, a mehanizmi kontrole nisu dovoljno snažni. Parlament ne vrši tu svoju nadzornu ulogu nad izvršnom vlašću i onda u takvim okolnostima raste značaj nezavisnih državnih organa, i medija i civilnog društva“, kaže on.

Veza tih značajnih organa sa parlamentom ponovo ne funkcioniše, dodaje Nenadić, jer se preporuke najčešće ne sprovode. Iako je još pre tri godine Srbija usvojila Strategiju za borbu protiv korupcije do sada je ispunila tek 16 procenata zadataka iz Akcionog plana koji prati Strategiju.

„Kada jedna oblast počne da se sređuje i da se u nju uvodi kakav takav red, počinju da se iznalaze novi načini, nove forme izbegavanja obaveza i pravila“, kaže Tatjana Babić, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije.

Pravosuđe je ugroženo uplitanjem drugih organa vlasti i predstavnika političkih partija, rad policije otežava politizacija istraga, a rad tužilaštva autocenzura i politički uticaj, navodi se u izveštaju. Prioritet ipak diktiraju rezultati studije:

„Obratiti pre svega pažnju na to da se depolitizuje javni sektor i posebno javna preduzeća, upravljanje preduzećima u državnom vlasništvu, jer su tu uočeni najveći problemi“, kaže Nemanja Nenadić.

Preporuke Evropske unije u borbi protiv korupcije moguće je sumirati u dve reči.

„To su saradnja i koordinacija. Bez njih nema stvarne borbe protiv korupcije. Parcijalni pristup nije opcija, a moto u ovoj oblasti bi uvek trebalo da bude: nema tolerancije na korupciju“, objašnjava Nikolas Bizel, Delegacija EU u Srbiji.

Srbija nije izuzetak u regionu u kome postoji veliki raskorak između zakona i njihovog sprovođenja, upozoravaju stručnjaci i dodaju: iako se vlast u Srbiji često poziva na evropsku legislativu, javna rasprava o usvajanju takvih zakona često izostaje.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Ko je najbolji u borbi proitv korupcije

Izvor: N1 televizija, 30.Jun.2016

Nezavisni državni organi, Ombudsman, Poverenik za informacije od javnog značaja i Državna revizorska institucija, imaju najbolje rezultate u borbi protiv korupcije, dok su u vrhu najlošije ocenjenih javna preduzeća i Republička izborna komisija...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.