Bez dogovora sa prosvetarima

Izvor: RTS, 21.Jan.2011, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora sa prosvetarima

Predstavnici Vlade Srbije i četiri reprezentativna sindikata obrazovanja nisu postigli dogovor o zahtevima prosvetara pred štrajk najavljen za 28. januar. Pregovori će biti nastavljeni sledeće nedelje.

Sastanak predstavnika Vlade Srbije i sindikata u oblasti obrazovanja nije rezultirao dogovorom, pa će razgovori biti nastavljeni u ponedeljak, 24. januara, za kada su sindikati najavili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << štrajk skraćenjem časova na 30 minuta. Dogovoreno je jedino da sindikati, do ponedeljka, dostave detaljan plan raspodele sredstava koja traže od vlade.

Sastanku koji je trajao duže od dva sata u Ministarstvu finansija prisustvovali su predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, kao i ministri prosvete i finansija, Žarko Obradović i Diana Dragutinović.

Sindikati su ostali pri stavu da će stupiti u štrajk 28. januara i pri iznetim zahtevima, rekao je agenciji Beta predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Leonardo Erdelji.

Erdelji je precizirao da sindikati, do ponedeljka, u 10 sati, treba da dostave proračun o tome koliko bi ispunjenje njihovih zahteva opteretilo republički budžet.

Predsednik Sindikata "Nezavisnost" Tomislav Živanović rekao je da će u oko 300 škola, članica tog sindikata, u ponedeljak časovi biti skraćeni na 30 minuta. Ukoliko razgovori naredne sedmice ne uspeju, rad bi, od petka, 28. januara, moglo potpuno obustaviti oko 1.500 škola.

Generalni sekretar Sindikata radnika u prosveti Srbije Hadži Zdravko Kovač rekao je da zaposleni u prosveti moraju dobiti povišicu za oko jednu četvrtinu i to kroz povećanje u tri navrata i korekciju koeficijenata. Kovač je istakao da pritisci neće pokolebati sindikate.

"Zabrinuo nas je stav ministra prosvete da je potpuna obustava rada nezakonita i da će preduzeti sve da do štrajka ne dođe", rekao je Kovač i naveo da je postignut načelan dogovor u vezi sa isplatom jubilarnih nagrada.

Ministar Obradović je nakon sastanka rekao da će plate u prosveti ove godine biti povećane za oko sedam odsto i istakao da će u ponedeljak biti nastave, kao i svakog drugog dana.

"Ako u nekoj školi bude skraćenih časova to ćemo znati", naglasio je on smatrajući da je najgore da škole štrajkuju i da nema nastave, jer štetu trpe svi, i roditelji i deca.

Obradović je rekao da će plan sindikata razmatrati Vlada, navodeći da to nije samo pitanje ministarstava prosvete i finansija.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bez dogovora prosvetara i Vlade

Izvor: Večernje novosti, 21.Jan.2011

Predstavnici Vlade i četiri reprezentativna sindikata obrazovanja nisu na današnjim razgovorima postigli dogovor i nastaviće pregovore sledeće nedelje

Nastavak na Večernje novosti...

Sindikati prosvetara i vlade bez dogovora

Izvor: Danas, 21.Jan.2011

Predstavnici vlade Srbije i četiri reprezentativna sindikata obrazovanja nisu juče na razgovorima postigli dogovor i nastaviće pregovore sledeće sedmice - kaže za Danas Tomislav Živanović iz sindikata „Nezavisnost“, koji će stupiti u štrajk od ponedeljka time što će nastava biti skraćena...

Nastavak na Danas...

Obradović: Nastavljamo pregovore sa sindikatima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2011, 11:42

BEOGRAD -..Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je da će sledeće sedmice biti nastavljeni pregovori s predstavnicima reprezentativnih sindikata obrazovanja o njihovim zahtevima i istakao da potpuna obustava nastave nije dozvoljena zakonom...Obradoviće je gostujući na RTS-u kazao da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.