Obradović: Nastavljamo pregovore sa sindikatima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2011, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Nastavljamo pregovore sa sindikatima

BEOGRAD -

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je da će sledeće sedmice biti nastavljeni pregovori s predstavnicima reprezentativnih sindikata obrazovanja o njihovim zahtevima i istakao da potpuna obustava nastave nije dozvoljena zakonom.

Obradoviće je gostujući na RTS-u kazao da predstavnici sindikata koji su najavili štrajk za sledeću nedelju, treba da navedu koliko je tačno sredstava potrebno da bi se ispunili njihovi zahtevi i u kom vremenskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << roku.

"Nastavićemo pregovore. Najava štrajka je legalno pravo obezbeđeno Zakonom o štrajku, ali ne i obustava rada. Ako neko pribegava obustavi rada, to je jedna vrsta pretnje", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, pregovori između ministarstva i predstavnika sindikata biće nastavljeni u utorak ili sredu, kad sindikati dostave te podatke.

Obradović je naveo da su od četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, tri najavila štrajk obustavom rada za petak, 28. januara, a četvrti za ponedeljak skraćenjem časova, ali da postoji mogućnost da se taj četvrti pridruži ostalima.

Zahtevi sindikata

Sindikati traže od vlade povećanje budžeta za prosvetu za 24,5 odsto, odnosno dvadesetak milijardi dinara, kako bi zaposleni na najjednostavnijim poslovima dobili zagarantovani minimalac, i da bi odnos koeficijenata za složenije poslove bio jednak odnosu pre zamrzavanja plata.

Prosvetni radnici zahtevaju i isplatu jubilarnih nagrada za prethodne dve godine, zatim sredstva za isplatu otpremnina kolegama koji su još pre godinu dana otišli iz prosvete, kao i da odmah počnu pregovori o izmeni uredbe o koeficijentima zaposlenih u prosveti.

Obradović je rekao da će otpremnine biti sigurno isplaćene, ali da to kasni zbog stanja u budžetu.

Zakoni o obrazovanju

Ministar prosvete je naveo i da će do sledeće školske godine biti donet Zakon o obrazovanju odraslih, čime bi se rešilo pitanje neformalnog obrazovanja, dodatnog stručnog obrazovanja, doživotnog učenja i podigao broj obrazovanih u zemlji.

Najkasnije do kraja ove kalendarske godine planiramo da promenimo Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, da donesemo Zakon o osnovnoj i srednjoj školi i Strategiju obrazovanja Srbije, dodao je ministar.

Komentarišući uvođenje nepoznatih zadataka na polaganje male mature, Obradović je istakao da će to ići postupno i da nema razloga za brigu, kao i da će u narednih deset dana biti izdate zbirke zadataka za pripremanje tog ispita za ovu godinu.

Nezavisnost: Od ponedeljka skraćenje časova

Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" počeće u ponedeljak, 24. januara, štrajk skraćenjem časova na 30 minuta, najavio je danas predsednik tog sindikata Tomislav Živanović.

Živanović je u izjavi agenciji Beta podsetio da se naredne nedelje nastavljaju pregovori sindikata s vladom, i da će se, ako dogovor ne bude postignut, "Nezavisnost" pridružiti potpunoj obustavi rada koju drugi prosvetni sindikati najavljuju od 28. januara.

"U ponedeljak će časovi biti skraćeni u 350 škola članica sindikata 'Nezavisnost', a ako se ne dogovorimo sa sladom, od 28. januara nastave neće biti u oko 1.500 škola", kazao je Živanović.

Predstavnici Vlade Srbije i četiri reprezentativna sindikata obrazovanja nisu u jučerašnjim razgovorima postigli dogovor i nastaviće pregovore sledeće nedelje, u ponedeljak ili utorak.

Sindikati su posle sastanka ostali pri stavu da stupe u štrajk 28. januara i pri iznetim zahtevima. U nastavku pregovora s predstavnicima ministarstava prosvete i finansija, prosvetari treba da do 10 sati u ponedeljak dostave proračun o tome koliko bi ispunjenje njihovih zahteva opteretilo republički budžet.

Štrajk zajednički organizuju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat "Nezavisnost", čiji su čelnici pozvali i četvrti sindikat - Sindikat obrazovanja Srbije, zajedničkim protestom dođu do ispunjenja zahteva.

Sindikat obrazovanja Srbije takođe je najavio štrajk za 28. januar, ali uz skraćenje nastave na 30 minuta, a ne potpunu obustavu rada.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.