Austrija preuzima predsedavanje CEI

Izvor: B92, 01.Jan.2014, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija preuzima predsedavanje CEI

Beč -- Austrija danas preuzima predsedavanje Centralno evropskom inicijativom (CEI), tokom kojeg će posebna pažnja biti usmerena saradnji sa zemljama zapadnog Balkana.

CEI su osnovale 1989.godine Austrija, Italija, Mađarska i Jugoslavije i sada okuplja 18 zemalja članice, među kojima je i Srbija.

Ova organizacija sebe smatra nadregionalnim forumom koji posebno podržava države zapadnog Balkana u njihovim naporima da pristupe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU.

Austrija će se, kako se ističe u Beču, tokom predsedavanja CEI posebno skoncentrisati na jačanju saradnje i sinergija sa drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama. Prva konferencija pod predsedavanjem Austrije, kako je najavljeno, biće održana 24.januara u Beču.

"I tokom predsedavanja CEI 2014. godine Austrija će pažnju usmeriti na blisku saradnju sa zemljama zapadnog Balkana", istakao je doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije Rajnhold Lopatka krajem oktobra, na sastanku u Mađarskoj šefova diplomatija zemalja Višegradske grupe - Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska - sa kolegama sa zapadnog Balkana.

Austrija će, kako je istakao, nastojati da iskoristi ulogu CEI kao most između regiona u Evropi kao i da uspostavi sinergiju sa drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama.

"Naročito pri implementaciji projekata Evropske unije u manjim zemljama zapadnog Balkana Austrija i druge članice CEI mogu svojim znanjem da daju presudna doprinos", naglasio je tada Lopatka.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EU: Posao bez ograničenja za Rumune i Bugare

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Jan.2014

Državljani Rumunije i Bugarske od danas mogu da rade bez ikakvih ograničenja na teritoriji čitave EU. Tranzicione kontrolne mjere nametnute su ovim zemljama kada su primljene u evropski blok 2007. godine kao njene najsiromašnije države. Bugari i Rumuni punih sedam godina nisu imali ista prava...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.