Alpinista povređen na Žijevu, spasen brzom reakcijom

Izvor: Blic, 24.Jul.2014, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alpinista povređen na Žijevu, spasen brzom reakcijom

Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije zahvalila je danas kolegama iz Crne Gore na pomoći u akciji spasavanja alpiniste Slobodana Žarkovića, koji se povredio prilikom alpinističkog uspona na Žijevu, u blizini Bukumirskog jezera.

Kako je saopštila GSS, od 18. do 22. jula na Žijevu je održan Tabor alpinista u organizaciji "Malog alpinističkog kluba" iz Podgorice i Komisije za alpinizam Planinarskog saveza Srbije na kome su učestvovali alpinisti iz Srbije i Crne Gore. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Tokom jednog od alpinističkih uspona, u subotu, 19. jula, nakon što je klin popustio, povređen je Žarković, koji je inače iskusan alpinista, instruktor alpinizma i gorske službe spasavanja i bivši načelnik GSS.

Prilikom pada, povredio je rameni pojas, lakat i leđni deo kičme, a alpinisti i spasioci GSS Srbije, koji su se nalazili uz njega, procenili su da je, pošto je reč o težim povredama, neophodno organizovati brzu akciju spasavanja.

Odmah je kontaktirana GSS Crne Gore, zahvaljujući čijem je brzom odzivu i dobroj koordinaciji sa Aviohelikopterskom jedinicom MUP-a te zemlje, povređeni uspešno evakuisan i transportovan do zdravstvene ustanove u Podgorici.

Akcija spasavanja je počela oko 17 sati, a završena je u 20 sati, nakon što je povređeni prevezen helikopterom u Klinički centar Crne Gore.

U akciji spasavanja su osim pripadnika GSS Crne Gore i Aviohelikopterske jedinice MUP-a Crne Gore, učestvovali i prisutni spasioci GSS Srbije i ostali učesnici tabora.

"Gorska služba spasavanja Srbije duguje veliku zahvalnost Gorskoj službi spasavanja Crne Gore i Aviohelikopterskoj jedinici MUP-a Crne Gore na brzoj i pravovremenoj reakciji, kao i spasiocima GSS Srbije i alpinistima prisutnim na taboru, na predanosti i požrtvovanju prilikom izvođenja spasavanja", zaključuje se u saopštenju.

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CG: Povređen srpski alpinista

Izvor: B92, 24.Jul.2014

Beograd/Podgorica -- Srpski alpinista Slobodan Žarković povredio se prilikom alpinističkog uspona na Žijevu u Crnoj Gori, a u akciji spasavanja pomogla je GSS te zemlje...Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije zahvalila je danas kolegama iz Crne Gore na pomoći u akciji spasavanja alpiniste Slobodana...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.