Konstituisana Skupština Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2012, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstituisana Skupština Srbije

BEOGRAD -

Konstituisanje Skupština Srbije završeno je večeras formiranjem odbora i parlamentarnih delegacija, pošto je prethodno za predsednika izabran Nebojša Stefanović, kao i pet potpredsednika najvišeg zakonodavnog tela u zemlji.

Za potpredsednike skupštine izabrani su Gordana Čomić iz DS, Konstantin Arsenović ispred koalicije SPS-PUPS-JS, Nenad Popović iz DSS, Vesna Kovač iz URS >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Žarko Korać iz LDP.

Za generalnog sekretara parlamenta izabrana je Jana Ljubičić.

Skupština Srbije počeće sutra sednicu na kojoj će u objedinjenoj raspravi razgovarati o Predlogu zakona o ministarstvima, Predlogu zakona o dopunama Zakona o Vladi i Predlogu zakona o izmenama Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije.

Konstituisano ukupno 19 skupštinskih odbora

Posle burne celodnevne rasprave, koju su uglavnom vodili poslanici DS sa liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem o kredibilitetu vlade i brojnih međusobnih optužbi, skupština je konstituisala ukupno 19 skupštinskih odbora, kao i Odbor za prava deteta, koji će biti posebno skupštinsko telo.

Konstituisani su Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, Odbor za odbranu i unutrašnje poslove, Odbor za spoljne poslove, Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Odbor za dijasporu i Srbe u regionu, Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Konstituisan je i Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Pored toga, konstituisani su i Odbor za Kosovo i Metohiju, Odbor za kulturu i informisanje, Odbor za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, Odbor za zdravlje i porodicu, Odbor za zaštitu životne sredine, Odbor za evropske integracije, Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbor za kontrolu službi bezbednosti.

O tome koja će stranka voditi koji odbor biće dogovoreno na sutrašnjim konsultacijama, koje je predsednik parlamenta zakazao za 11 sati.

Stefanović: Potpuna kontrola izvršne vlasti

Novi predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, koji je izabran glasovima 142 od ukupno 205 poslanika, uz 15 uzdržanih, izjavio je danas da će njegov cilj u radu biti jačanje uloge parlamenta i da će insistirati na potpunoj kontroli izvršne vlasti, u skladu sa Ustavom.



Nakon izbora, Stefanović je rekao da je svestan odgovornosti koju preuzima i da će raditi na daljem jačanju demokratije i parlamentarnizma u Srbiji.

Prema njegovim rečima, prioritet u radu biće i dalje otvaranje parlamenta ka javnosti, što će omogućiti bolji život građana i efikasniji rad parlamenta.

Novi predsednik parlamenta potpredsednik je Glavnog odbora SNS i aktuelni predsednik Gradskog odbora Beograda naprednjaka.

Stefanović, koji je osnivač SNS, na izborima maja ove godine izabran je za poslanika u Skupštini Srbije i odbornika Skupštine grada Beograda.

Rođen je 20. novembra 1976. godine u Beogradu, gde je završio Devetu beogradsku gimnaziju "Mihajlo Petrović Alas" i diplomirao na Fakultetu za poslovne studije Megatrend univerziteta.

Magistar je ekonomskih nauka od 2011. godine.

Radio je u privatnim firmama, koje se bave distribucijom računarske opreme i marketingom. Na poziciji direktora marketinga bio je od 2004. godine u preduzeću za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Interspid".

Dužnost zamenika finansijskog direktora obavljao je 2008. u preduzeću "Jabuka".

U periodu 2004/08. bio je odbornik u Skupštini grada Beograda. Na parlamentarnim izborima 2007. odabran je za narodnog poslanika (kao član Srpske radikalne stranke) i vodio je skupštinski Odbor za trgovinu i turizam.

Govori engleski i ruski jezik. U braku je sa Anom i ima ćerku Ninu.

Umesto o Stefanoviću - razmena optužbi

Prvi sat nastavka konstitutivne sednice Skupštine Srbije, umesto rasprave o predloženom kandidatu za predsednika parlamenta Nebojši Stefanoviću, obeležila je polemika šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Dragoljuba Mićunovića i lidera naprednjaka Aleksandra Vučića o kredibilitetu buduće vlade.

Mićunović je izrazio sumnju da će nova vlada uspeti da promeni stvari u zemlji, kako obećavaju, budući da je, kako je naglasio, većina njenih članova već bila u ranijim vladama.

"Ovde se govori da će doći novi preokret, ali imamo polovinu vlade koja je bila u prethodnoj, ljude koji su govorili neke stvari braneći ondašnju politiku, a sada smo u situaciji da to ne važi i da se menjaju mišljenja preko noći", rekao je Mićunović.

On je kazao da će DS biti ozbiljna i stroga opozicija i da će pratiti rad nove većine i kontrolisati da li je uspela da učini "paramentalni napor da se promeni".

"Ne mogu da podelim optimizam da je ovo veliki dan za Srbiju, ovo je interesantan dan za Srbiju, jer je retko kada imala prilike da vidi tolike promene, a da se ništa bitno i nije promenilo", rekao je Mićunović, odgovarajući na izlaganje Vučića.

Šef poslanika DS je poručio da ne zna kako će buduća vlada rešavati probleme, uz napomenu da puno obećavaju.

"Ali, pošto ovo nisu novi ljudi, budući da su mnogi učestvovali u raznim vladama, onda kada budete pokušavali da za sva zla ove zemlje okrivite prethodnu vladu, nemojte zaboraviti neki od najvažnijih predstavnika prethodne vlade su i u vašoj vladi", poručio je Mićunović.

Podsećajući na političku pozadinu mnogih predstavnika nove vladajuće većine, on je rekao da želi da u parlamentu vlada duh tolerancije.

Vučić je u uvodnom izlaganju govorio o jednom dnevnom listu, koji je pisao o kandidatu SNS za ministra inostranih poslova Ivanu Mrkiću kao o "čuvaru Miloševićevog trezora" i poručio da to nije dobro i da poslanici treba da se uzdrže od napetosti koja je daleko od tolerancije.

Dačić: Neću da se pravdam za poteze SPS-a

Mandatar za sastav Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da ne oseća potrebu da se pravda za bilo koji potez Socijalističke partije Srbije (SPS), čiji je lider, i pozvao da se prekine rasprava o tome ko je s kim bio u vladi i "ko sa kim više nije".

Pema njegovim rečima, DS je dovela Srbiju do praga pregovora za članstvo u EU, na prag reformi i preporoda, a na svako skretanje od toga će "oštro" reagovati.

Vučić je odgovorio Mićiunoviću da mu nije uputio nijednu ružnu reč i da "sada loše govori o onima sa kojima je do pre 20 dana njegova stranka htela da formira većinu".

"To su oni isti sa kojima ste do pre 20 dana razgovarali da ponovo formirate vladu, sada vam više nisu dobri, to su oni isti za koje ste govorili da treba da nastavite istim putem. Vi ste napravili da svaka politička stranka liči ne na privrednu, već na tajkunsku organizaciju", rekao je Vučić.

On je Mićunoviću poručio da su "najveći tajkuni u redovima DS", a da je šef poslaničkog kluba DS lično duže na vlasti od svih članova SNS".

"Ako mislite da ste nas uplašili, niste ni najmanje, mi hoćmo normalnu Srbiju u kojoj ćemo da sarađujemo i radimo sa vama, ali nećemo da dozvolimo da nam držite predavanja i pridike, kao što vi ne dozvoljavate nama, posebno imajući u vidu 12 godina iskustva vaše vladavine", rekao je Vučić i poručio da će već prvog dana "pokušati da skrenu sa puta DS".

"Prvog dana ćemo skrenuti sa vašeg puta, jer ako to ne uradimo nagrabusili smo i mi i Srbija. Ova zemlja nema šansu za budućnost, ostavili ste nam budžetski deficit od 7,5 odsto, do kraja godine 3,5 miliona evra treba da nađeno", rekao je Vučić.

Polemika Jerkov - Vučić

U polemiku se uključila i šefica poslaničkog kluba LSV Aleksandra Jerkov.

Ona se "zahvalila" Vučiću na lekciji iz demokratije i pokazala njegovu fotografiju iz skupštinske sale od pre nekoliko godina kako drži robijašku košulju za Mlađana Dinkića, nakon što je tada rekao da je "Dinkić najveći lopov koga je Srbija videla".

"Sećamo vas se gospodine Vučiću i nećemo ni na trenutak pomisliti da ste danas drugačiji nego što ste ranije bili", rekla je Jerkov.

Jerkov je podsetila i na Vučićeve reči da je Dačić "osvedočeni lažov i da ni bog ne može da ga natera da uđe u vlast koju podržava SPS", a Mlađana Dinkića pozvala sa saopšti zašto je 'slagao za 1.000 evra za besplatne akcije" i da li je to učinio zbog svog izbornog uspeha ili tuđeg.

"U pregovorima oko vlasti gube se svi kriterijumi", rekla je Jerkov.

Aludirajući na aferu "Kofer" ona je Vučića upitala "gde je nestao kofer" na šta joj je odgovorio da je "nestao u reformi pravosuđa koju sprovela prethodna vlast".

(video 22h)

DSS suzdržana, SPO protiv, podrška SVM

Šef poslaničke grupe Demokratske stanke Srbije (DSS) Slobodan Samardžić rekao je da će se ta stranka suzdržati prilikom glasanja za predsednika Skupštine Srbije, navodeći da je u ovako konstituisanom parlamentu opozicija.

Zato nemamo posebni razlog da glasamo pozitivno, ali ni negativno jer je početak rada, istakao je Samardžić, koji je ocenio da predsednik Skupštine daje ton radu parlamenta.

Samardžić je rekao da sadašnju većinu podržava veliki broj članica i da takva "heterogenost" nije dobra, jer se teže postiže jedinstvo u cilju, ali da je zato Ustav jasno odredio kako funkcioniše politički sistem.

Poslanik Srpskog pokreta obnove (SPO) Aleksandar Jugović najavio je danas da ta stranka neće glasati za predsednika skupštine, niti za članove vlade.

On je, u izjavi Tanjugu, rekao da će SPO zajedno sa Demohrišćanskom stranom biti opozicija. Jugović je objasnio da je taj stav odgovor na činjenicu da će ključna "ministarstva sile" držati premijer i vicepremijer.

On je ocenio da mu nije čudno što nova vlada ima više ministarstava nego što je bilo najavljivano.

"Ništa mi to nije čudno s obzirom na to da ova koalicija ne samo da nije bila najavljivana, nego je bila i nemoguća pre izbora", rekao je Jugović.

Šef poslaničkog kluba SVM Balint Pastor poručio je da će ta stranka podržati izbor Nebojše Stefanovića za predsednika parlamenta, bez obzira što nisu deo vladajuće većine.

"Spremni smo da podržimo i vaš izbor za ovu značajnu funkciju, bez obzira što nismo deo vladajuće većine i molim vas da to shvatite kao gest dobre volje, pruženu ruku, kao simbol spremnosti na saradnju", poručio je Pastor Stefanoviću tokom skupštinske rasprave.

SVM nije deo vladajuće većine, ponovio je Pastor i dodao da je to njihov izbor, možda neobično, ali, naglasio je, da su bezrezervno spremni da podrže zakone koji doprinose putu ka EU, demokratizaciji, jačanju privrede i pre svega poljoprivrede, kao i očuvanju i još većem stepenu zaštite ljudskih i manjinskih prava.

On je dodao da će pet poslanika SVM uvek biti tu da sarađuju i iznesu predloge i da od budućeg predsednika parlamenta očekuju isti odnos, a funkciju da obavlja na način koji će doprineti poštovanju dostojanstva skupštine i ustavnoj arhitekturi svake države i najvažnije zakonodavne institucije.

"Spremni smo da sarađujemo, da skupština ima vladu, a ne vlada skupštinu i da parlamet funkcioniše na način kako su predvideli Ustav, zakon i Poslovnik.

Izabrani članovi u devet stalnih delegacija

Skupština je izabrala i 69 članove i zamenika članova u devet stalnih delegacija.

To su stalna delegacija u Interparlamentarnoj uniji, u Parlamentarnoj skupštini Centralno-evropske inicijative, kao i u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje.

Izabrani su i članovi delegacija u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije, u Parlamentarnoj skupštini Mediterana, u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a.

Trinaest poslaničkih grupa

Formirano je 13 poslaničkih grupa, obavestio je danas poslanike predsedavajući sednicom Zaharije Trnavčević.

Na sednici, kojoj prisustvuje 161 poslanik, saopšteno je da će šef poslaničke grupe SNS biti Aleksandar Vučić, a njegov zamenik Jorgovanka Tabaković, kao i da će šef poslaničke grupe DS biti Dragoljub Mićunović, a njegov zamenik Balša Božović.

Na čelu poslaničkog kluba SPS biće Ivica Dačić, a zamenik Žarko Obradović, poslanički klub DSS vodiće Slobodan Samardžić, a njegov zamenik biće Jovan Palalić.

Poslanički klub LDP vodiće Čedomir Jovanović, njegov zamenik biće Čedomir Jovanović, Mlađan Dinkić biće šef poslanika URS, a Jovan Krkobabić šef poslanika PUPS.

Na čelu poslaničkog kluba SDPS biće Miodrag Mijatović, njegov zamenik biće Vesna Milikić, poslanike NS predvodiće Velimir Ilić, a njegov zamenik biće Miroslav Markićević.

Šef poslanika JS biće Dragan Marković, njegov zamenik je Petar Petrović šef poslanika SVM je Balint Pastor, a njegov zamenik Laslo Varga, šef poslanika SPO-DHS S biće Aleksandar Jugović, a njegov zamenik Olgica Batić, dok će poslaničku grupu LSV predvoditi Nenad Čanak, a njega će zamenjivati Aleksandra Jerkov.

Na dnevnom redu je i izbor potpredsednika, kao i sekretara republičkog parlamenta, za koga je predložena Jana Ljubičić, takođe iz SNS.

Biće raspravljano i o sastavima 19 skupštinskih odbora, plus Odbora za prava deteta, koji će funkcionisati kao posebno radno telo, kao i devet delegacija pri međunarodnim institucijama.

Nova vlada do kraja sedmice

Time će u potpunosti biti "zaokruženo" konstituisanje najvišeg zakonodavnog tela u zemlji.

Skupština Srbije konstituisana je, potvrđivanjem mandata poslanicima, 31. maja.

Srbija bi novu vladu, prema najavama iz SNS, SPS-PUPS-JS i URS, trebalo da dobije do kraja sedmice.

Prema tom scenariju, dan posle završetka konstituisanja parlamenta trebalo bi da usledi rasprava u načelu i u pojedinostima o zakonima o vladi i o ministarstvima, čije je donošenje osnov za početak procesa izbora vlade.

Posle toga bi mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić trebalo da podnese ekspoze, odnosno da predstavi sastav i program nove vlade, o kojoj će se poslanici izjasniti nakon što budu završili raspravu o tome.

(video 22h)

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.