Vučić: Nezaposlenost ispod 12 odsto pre kraja mandata

Izvor: RTS, 21.Okt.2016, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Nezaposlenost ispod 12 odsto pre kraja mandata

Srećan sam što Srbija sve češće pobeđuje regionalnu konkurenciju u privlačenju stranih investitora, poručio je premijer Srbije povodom potpisivanja Sporazuma o izgradnji fabrike auto-komponenti nemačkog investitora "Kromberg i Šubert" u Kruševcu.
U Kruševcu je potpisan sporazum između Vlade, investitora i gradske uprave o izgradnji fabrike za proizvodnju automobilskih komponenti "Kromberg i Šubert".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Time je zvanično počela realizacija velike grinfild investicije vredne 29 miliona evra, u kojoj će u narednih pet godina biti posla za 2.500 ljudi.
Potpisivanju sporazuma su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, delegacija Vlade predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem i ambasador Nemačke Aksel Ditman.
"Srećan sam što Srbija sve češće pobeđuje konkurenciju u regionu u privlačenju stranih investitora", rekao je premijer Aleksandar Vučić u Kruševcu i poručio da će "stopa nezaposlenosti pre kraja mandata Vlade biti ispod 12 odsto", što je na proseku zemalja Evropske unije.
"Pobeđujemo konkurenciju i zahvaljujući dobrim, marljivim i posvećenim ljudima", rekao je Vučić i ukazao da je za Srbiju veoma važno da svakog dana smanjuje nezaposlenost.
Vučić je, u obraćanju povodom potpisivanja Sporazuma o izgradnji fabrike auto-komponenti nemačkog investitora "Kromberg i Šubert" u Kruševcu, rekao da je to izgledalo kao nemoguća misija i prazna priča, ali da je činjenica da je sa 26,5 odsto, kolika je bila pre tri godine, stopa nezaposlenosti smanjena na 15,2 odsto.
Premijer je istakao da je potpisivanje ugovora sa nemačkom kompanijom veoma važno za celu Srbiju, a ne samo za Kruševac i Rasinski okrug, jer će nova fabrika omogućiti zaposlenje za 2.500 radnika, koji će proizvoditi delove za automobilske gigante poput "Dajmlera", BMV-a i "Folksvagena".
Vučić je dodao i da je na sastancima sa predstavnicima te kompanije poručio da će Srbija dati mnogo bolje uslove od bilo koje zemlje u okruženju.
"Srećan sam što je Srbija pobedila i što Srbija sve češće pobeđuje konkurenciju u regionu. Pobeđujemo i zahvaljujući dobrim, marljivim i posvećenim ljudima", rekao je Vučić i zamolio predstavnike kompanije da razmišljaju i o ulaganju u ostale gradove, poput Kraljeva, Kragujevca i Jagodine.
Premijer je naglasio da će Srbija ponovo ponuditi za deset odsto bolje uslove od ostalih.
Dodao je da se ponosi time što je Vlada u projekat sa "Kromberg i Šubertom" uložila kao podršku 9,5 miliona evra.
"Kada budete krenuli u regrutovanje ljudi, videćete da sam govorio istinu. Ovaj grad je prepun inženjera i mašinskih tehničara, radnika željnih da se dokazuju. Onda ćete brže-bolje tražiti sastanke za nove fabrike u nekom od drugih gradova Srbije", rekao je Vučić.
Srbija želi još nemačkih kompanija, zaključio je predsednik vlade i poručio da će Vlada svoj posao obaviti valjano i u interesu države, građana i investitora.
"Otvaranje fabrike prava mera odnosa Nemačke i Srbije"
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je istakao da je otvaranje fabrike kompanije "Kromberg i Šubert" u Kruševcu prava mera sadašnjih odnosa Srbije i Nemačke.

Istakao je da treba živeti u sadašnjosti i budućnosti i sarađivati kako bi ljudi živeli boje.
"Srbija se četiri godine izvlači iz nevolja u koje je sama sebe dovela", rekao je Nikolić i dodao da je očigledno da je poverenje koje Srbija ima u svetu uticalo na vlasnika nemačke kompanije da ulože u Srbiji.
Istakao je da mu je zahvalan što nije tražio unapred sve ugovorene podsticaje za otvaranje radnih mesta i što će, verovatno, otvoriti više radnih mesta nego što je planirao.
Nikolić je odgovarajući na pitanja o kandidaturi za predsednika, rekao da još ne razmišlja o tome. Odluku nije doneo, pa nije ni tražio bilo čiju podršku, istakao je. Uveren da je dobro radio i da u ovom trenutku to niko ne bi mogao bolje od njega.  
Ambasador Nemačke u Srbije Aksel Ditman je izjavio da su nemačke kompanije u Srbiji uložile 1,8 milijardi evra i da zapošljavaju 30.000 ljudi.
Izrazio je zadovoljstvo što je još jedna nemačka kompanija došla u Srbiju i dodao da očekuje da će se broj nemačkih investicija povećati.
Ditman je ocenio da je Srbija pokrenula značajne ekonomske reforme i da je potrebno da tako nastavi, a, kako je dodao, važna je vladavina prava kako bi investitori imali pouzdano i stabilno poslovno okruženje.
"Ako se tako nastavi, investicije će u većem broju stići u Srbiju", rekao je Ditman i ocenio da su reforme suština evropskih integracija i da Nemačka podržava Srbiju na tom putu.
Ugovor o dodeli podsticaja za izgradnju fabrike kompanije "Kromberg i Šubert" u Kruševcu potpisali su ministar privrede Goran Knežević i vlasnik kompanije Hans Oto Kromberg, a Memorandum o ulaganju u Kruševac gradonačelnik tog grada Dragi Nestorović i predstavnici kompanije.
Grad Kruševac je za izgradnju fabrike obezbedio parcelu od 6,2 hektara na lokaciji Konjički klub na Starom aerodromu i obezbedio prateću infrastrukturu, neophodne priključke za početak gradnje, realizaciju projekta i početak rada budućih postrojenja.
Kako je navedeno u pismu o namerama, koje je investitor uputio Gradu, u prvoj fazi gradiće se 18.000 kvadrata proizvodnog pogona i 3.000 kvadrata za administraciju, a tokom pet godina, koliko traje prva faza, biće uposleno 2.500 radnika, a u drugoj fazi još 1.500 radnika.
"Kromberg i Šubert" je porodična kompanija koja se bavi automobilskim komponentama, a vodeći je globalni dobavljač žičnih sistema, kablova i proizvoda tehnologije brizganja. Zapošljava više od 38.000 radnika na preko 30 mesta u svetu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Potpisan ugovor o izgradnji fabrike nemačke kompanije "Kromberg&Šubert" u Kruševcu

Izvor: Blic, 21.Okt.2016

U Kruševcu je potpisan ugovor između predstavnika nemačke kompanije „Kromberg&Šubert“, Vlade Srbije i grada o izgradnji fabrike za proizvodnju auto-delova u kojoj će posao dobiti 2.500 ljudi...- Zadovoljstvo mi je što sam danas ovde i što završavamo prvu fazu velikog projekta koji planiramo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.