Vlada nije ugrožena

Izvor: Politika, 21.Apr.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada nije ugrožena

Da bi ozbiljno uzdrmao vladu Nikolić bi morao da dobije podršku najmanje onoliko glasača koliko je za njega glasalo na prošlim predsedničkim izborima

Potpredsednik Demokratske stranke i ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da su najnoviji napadi opozicionih stranaka na vladajući blok i DS kampanja čiji je cilj da se minimiziraju rezultati rada Vlade Srbije. Napadi koji dolaze iz Srpske napredne stranke, prema njegovim rečima, ne mogu da ugroze opstanak vlade. „Podsetiću >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je Tomislav Nikolić na izborima za predsednika Srbije imao više od duplo glasača nego što ima potpisnika inicijative za vanredne izbore. Da bi se ozbiljno uzdrmala vlada neophodno je da okupi bar onaj broj birača koji su na izborima bili za njega”, rekao je Šutanovac u intervjuu za „Politiku”.

U javnosti je bilo rašireno uverenje da DS podstiče rast SNS-a kako bi se „pacifikovala” politička scena u Srbiji. Da li se sada kajete zbog toga?

Svaka vrsta pacifikacije političke scene u Srbiji je blagotvorna i neophodna. Potpuno razumem svaku vrstu parlamentarnih i vanparlamentarnih nastojanja opozicije da izazove prevremene izbore, ali nemam razumevanja za nepristojna i proizvoljna optuživanja bilo koga u politikom i javnom životu. Poslednja dešavanja koja su izazvali prvaci opozicije pokazuju očiglednu nervozu zbog nemogućnosti obaranja vlade. Pribegava se stilu iz najmračnijih godina kada se politički protivnik paušalno kriminalizuje, satanizuje i proglašava izdajnikom.

Svaka reforma koja se ozbiljno sprovodi po pravilu izaziva negativno raspoloženje, kako u delu onih koji su zahvaćeni tom reformom, tako i u delu građanstva koje je opoziciono nastrojeno. Reformu pravosuđa ne shvatam kao puke personalne promene već kao dubinsku reformu koja tek u narednom periodu treba da donese konkretne rezultate. Nisam čuo da je iko kritikovao reformu već se sve kritike svode na pojedince i na očigledan interes koji se krije iza te kritike.

Da li politički sukobi koji su u toku mogu da ugroze reformu pravosuđa?

Mislim da su građani Srbije na izborima birali hrabre i mudre političare koji će u mandatu vlade donositi odluke koje su u interesu građana. Stoga smatram da su napadi opozicije nastali iz ubeđenja da na toj kritici mogu najviše politički da profitiraju. Ali isto tako znam da opstanak vlade nije ugrožen. Da citiram Zorana Đinđića, reforma je ili neuspešna ili nepopularna, a moje uverenje je da odgovorni političari reforme sprovode ne zarad popularnosti sebe ili vlade, već zarad konačne koristi koju treba da imaju svi građani u Srbiji.

Tomislav Nikolić sada je počeo direktno da kritikuje i Borisa Tadića. Da li mislite da je to najava neke opšte ofanzive na DS?

Nikolić je poznat kao političar koji ne bira način da dođe do određene političke podrške i njegov stil je apsolutno prepoznatljiv. Napad na Tadića je izraz lične frustracije koju ima i koju je i sam manifestovao željom da pobedi Tadića, makar u izborima za mesnu zajednicu.

Vladimir Cvijan je prešao u SNS i počeo oštro da napada pravosudni sistem. Šta mislite o argumentima koje iznosi?

Sama činjenica da je gospodin Cvijan obmanuo javnost rekavši da se prvi put učlanjuje u jednu političku stranku, a potvrđeno je da je već bio u G17 plus, apsolutno ga dezavuiše u javnosti i prikazuje ne samo kao čoveka sklonog da zarad svoje pozicije menja partijske dresove već kao čoveka koji je spreman da zarad svojih ličnih interesa na najružniji način govori o ljudima sa kojima je do juče sarađivao i delio istovetno mišljenje. Duboko sam ubeđen da se ne radi ni o kakvim dokazima, već o paušalnom diskreditovanju sada političkih protivnika sa kojima je zajedno radio na izradi velikog broja zakona i konačno na izradi Deklaracije o Srebrenici. Postavlja se pitanje kako neko ko je do juče trpeo najveće kritike od te iste Napredne stranke u parlamentu odjednom postaje najperspektivniji naprednjak sa maestralnom pravničkom karijerom.

Ali, Cvijan kaže da mu je bezbednost ugrožena

Najveće licemerje je to što je izrazio zabrinutost za bezbednost svoje porodice i uputio poruku javnosti da se plaši fizičkih nasrtaja svojih dojučerašnjih saradnika. Niko iz vlasti se ne služi metodom fizičkog obračuna, što nije slučaj sa njegovim najnovijim partijskim istomišljenicima.

Jedna od meta napada su Mlađan Dinkić i G17 plus koje opozicija, izgleda, ocenjuje kao najslabiju kariku. Da li će DS da ih brani?

Podsetiću da je u vremenu dok je bio ministar finansija u vladi Vojislava Koštunice Dinkić bio proglašen za najboljeg ministra finansija u regionu i da se u to vreme DSS hvalio njegovim radom. Lako je zaključiti da su napadi motivisani željom da se izazove nervoza kod samog Dinkića i G17 plus, a onda da se u javnosti puste dezinformacije o raskolu u okviru vlade. Sve je to zmaj od papira. Napadi neće uticati na poziciju Dinkića u okviru vladajućeg bloka.

Kako će DS reagovati na „ofanzivu” opozicije?

Potezi DS u Vladi Srbije nisu diktirani dnevnopolitičkim dešavanjima u srpskoj opoziciji već su jasno definisani planom rada vlade kojom u izuzetno teškim okolnostima na jedan veoma kvalitetan način rukovodi premijer Mirko Cvetković. Ideja opozicije je da kroz jednu agresivnu kampanju, kroz izlive nepristojnosti Nikolića i Ilića, kroz paušalne optužbe Cvijana, napravi atmosferu u kojoj se neće videti rezultati rada vlade a koji su u svakom segmentu pomak u pozitivnom pravcu. Do proleća Srbija će imati prvu milijardu dolara ugovora za izvoz proizvoda odbrambene industrije, a u isto vreme poslanici SNS-a kritikuju izvozne aranžmane zato što u njih nije uključen njihov partijski prijatelj. U toj kritici se ide toliko daleko da je čak poželjno da se ugovori ne realizuju kako ova vlada ne bi imala dobar rezultat.

P. R.

[objavljeno: 22.04.2010]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šutanovac: Napadi iz SNS ne ugrožavaju opstanak vlade

Izvor: SrbijaNet.rs, 22.Apr.2010, 01:04

Potpredsednik Demokratske stranke i ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da su najnoviji napadi opozicionih stranaka na vladajući blok i DS kampanja čiji je cilj da se minimiziraju rezultati rada Vlade Srbije. Napadi koji dolaze iz Srpske napredne stranke, prema njegovim rečima,

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Šutanovac: Napadi SNS ne ugrožavaju Vladu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2010

BEOGRAD - Potpredsednik Demokratske stranke i ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da su najnoviji napadi opozicionih stranaka na vladajući blok i DS kampanja čiji je cilj da se minimiziraju rezultati rada Vlade Srbije...Napadi koji dolaze iz Srpske napredne stranke, prema njegovim rečima,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Šutanovac: Neka Nikolić osvoji glasova koliko ima potpisa

Izvor: Vesti-online.com, 22.Apr.2010

Potpredsednik Demokratske stranke i ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da su najnoviji napadi opozicionih stranaka na vladajući blok i DS deo kampanje čiji je cilj da se umanje rezultati rada Vlade Srbije...Napadi koji dolaze iz Srpske napredne stranke, prema njegovim rečima, ne mogu da...

Nastavak na Vesti-online.com...

Šutanovac: Vladu bi uzdrmalo dva miliona potpisa

Izvor: EMportal, 22.Apr.2010

Potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac ocenio da zahtevi opozicije za vanredne parlamentarne izbore ne mogu da ugroze Vladu Srbije. "Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić je na izborima za predsednika Srbije imao više od duplo glasača nego što ima potpisnika inicijative za vanredne...

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.