Srbija će dva meseca imati DVA PREDSEDNIKA

Izvor: Blic, 23.Mar.2017, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će dva meseca imati DVA PREDSEDNIKA

Ko god da bude izabran za novog predsednika Srbije, na fotelju na Andrićevom vencu moraće da čeka do 31. maja, kada aktuelnom šefu države Tomislavu Nikoliću ističe mandat. To znači da će građani Srbije u isto vreme imati dva predsednika možda i dva meseca, ali samo jednog sa predsedničkim ovlašćenjima.

Ako je suditi po skorašnjim izjavama Tomislava Nikolića, on nema nameru da se iseli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz svog predsedničkog kabineta pre nego što mu i formalno ne istekne mandat. Do tada će i jedini imati ovlašćenja koja pripadaju predsedniku Srbije.

U zgradu na Andrićevom vencu Nikolić se sa svojim saradnicima "uselio" se 31. maja 2012, kada je i zvanično položio zakletvu. Na izborima za predsednika je izabran 11 dana ranije.

Njegov naslednik, međutim, na predsedničku fotelju mogao bi da čeka i dva meseca, ukoliko pobedi u prvom krugu, koji je zakazan za 2. april, ili mesec i po dana, ukoliko bude održan drugi krug. To će biti i najduži period koji je protekao do stupanja na dužnost novoizabranog predsednika. Njega funkcija bi mogla, kao u Americi, da bude - izabrani predsednik.

- Iako se Nikolić već sada praktično povukao, ne planira to i formalno da uradi dok god po zakonu ne bude morao - navodi sagovornik "Blica".

Najveće šanse za pobedu na izborima za predsednika Srbije daju se kandidatu vladajuće koalicije Aleksandru Vučiću, koji trenutno obavlja i funkciju premijera. On je, nakon odluke o kandidovanju za predsednika, izjavio da će biti premijer sve dok ne pobedi ili izgubi na predsedničkim izborima.

"Čekanje Vučiću neće teško pasti"

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, smatra da se Vučić iz premijerske fotelje neće povući odmah posle izbora, pobedio ili izgubio, kao i da mu neće teško pasti to što će morati da sačeka da Nikoliću istekne mandat.

- Čini mi se da još nema rešenje za premijera. Možda ima nekoliko kandidata, ali odluku još nije doneo. Iskustvo nas uči da on od ozbiljnih dogovora uvek pravi dramu sa uvodom, zapletom i raspletom i odgovara mu da drži tenziju. Tih dva ili mesec i po dana baviće se biranjem svog naslednika - navodi Klačar.

Tenzija bi moglo da bude, smatra on, ukoliko na izborima pobedi opozicioni kandidat.

- To je ono što je Vučić svojim kandidovanjem hteo da izbegne - kohabitaciju. Ipak, sva istraživanja govore da su šanse za to male - zaključuje Klačar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.