Šef diplomatije Letonije u poseti Srbiji

Izvor: Blic, 21.Apr.2015, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef diplomatije Letonije u poseti Srbiji

Ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs boraviće sutra u poseti Beogradu gde će se sastati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, prvim potpredsednikom vlade i šefom diplomatije Ivicom Dačićem i potpredsednikom parlamenta Vladimirom Marinkovićem.

Rinkevičs, čija zemlja trenutno predsedava EU, poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je u intervjuu Tanjugu uoči posete, da Letonija i Savet EU podržavaju otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije što je pre moguće, ali da uspeh i brzina tog procesa zavise od napretka naše zemlje, naročito u ključnim poglavljima vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom.

On je istakao da je EU spremna da pomogne Srbiji da dostigne cilj otvaranja prvih poglavlja, ali je ukazao da to treba da bude zajednički napor.

"Opipljiva dostignuća, kao što je dostavljanje akcionih planova za poglavlja posvećena osnovnim pravima i pravosuđu, dalje reforme i njihova primena, kao i dalja posvećenost u dijalogu sa Kosovom - to su suštinski elementi potrebni za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja", rekao je ministar spoljnih poslova Letonije.

On je, takođe, izrazio nadu da će 2015. biti godina značajnog napretka za Srbiju.

"Želeo bih da naglasim da cenimo posvećenost srpskog društva i vlade nacionalnom reformskom procesu", istakao je letonski šef diplomatije.

Kad je reč o stavu EU i poziciji Srbije prema Rusiji, Rinkevičs je rekao da svaka država članica Unije ima svoj stav i istoriju odnosa sa Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom u svetu, ali da je važno usaglasiti zajedničke pozicije, dok se od država kandidata očekuje postepeno usklađivanje.

Upitan koje će biti glavne teme tokom njegove posete Beogradu, Rinkevičs je rekao da će u fokusu razgovora biti proces evropskih integracija i pristupni pregovori Srbije.

"Letonija je sada na polovini svog predsedavanja Savetu EU, što je odličan trenutak za procene i razgovore o tome kako najbolje nastaviti dalje pregovore o proširenju EU", naveo je on.

Rinkevičs je izrazio očekivanje da će sa srpskim zvaničnicima razgovarati i o trenutnim globalnim događanjima i razvoju situacije na polju bezbednosti.

"Zainteresovan sam da čujem kakav stav imaju moje srpske kolege po tim pitanjima s obzirom na trenutni status i iskustvo Srbije kao predsedavajuće OEBS-u", zaključio je letonski ministar spoljnih poslova u intervjuu uoči posete Beogradu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Šef diplomatije Letonije u poseti Srbiji

Izvor: RTS, 22.Apr.2015, 10:25

Ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičis razgovarao Beogradu s premijerom Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem. . Šefovi diplomatije Srbije i Letonije,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.