Izvor: Blic, 24.Avg.2016, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Srbije podelio više od 650 ordena, a sada je najzad došao red i NA NJEGA

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić podelio je za svoga mandata više od 650 ordena. Danas je jedan poneo i on, a uručio mu ga je predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev.

Nikolić je od predsednika Nazarbajeva dobio Orden prijateljstva prvog stepena.

Tako Nikolić neće biti samo onaj koji deli ordenje i priznanja, već i onaj koji ih prima. Doduše, to se dešava mnogo ređe.

Pored >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kazaškog Ordena prijateljstva, Nikolić je ove godine dobio još nekoliko priznanja: zlatni orden lovačkog saveza Srbije, a u aprilu je postao vlasnik drugog vrednog priznanja - proglašen je za počasnog građanina Krfa.

Ipak, priznanja koja Nikolić dobija skoro da su neprimetna u odnosu na ona koja deli, po čemu je naširoko postao poznat.

Samo za ovogodišnji Dan državnosti, Nikolić je podelio 174 odlikovanja. Ona su samo deo brojke veće od 650 ordenja koje je Nikolić podelio od početka svog mandata 2012. godine.

Rekorderi u deljenju ordenja

Međutim, Nikolić u podeli ordenja ne može da parira rekorderu u toj “disciplini” Vojislavu Koštunici, koji je za tri godine mandata dodelio čak 3.105 ordena. Za njim slede Svetozar Marović (1.695), Slobodan Milošević (1.155) i Boris Tadić (368).

Zakon o odlikovanjima Republike predviđa tri vrste odlikovanja: ordene, medalje i spomenice.

ORDENJE

Orden Republike Srbije

Ima dva stepena. U prvom se dodeljuje na velikoj ogrlici (predsednicima ili suverenima država), a u drugom na lenti (predsednicima država ili vlada)

Orden srpske zastave

Ima tri stepena i dodeljuje se za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa između Srbije i drugih država, odnosno međunarodnih organizacija, kao i za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i drugih država

Orden Karađorđeve zvezde

Ima tri stepena i dodeljuje se za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju države i njenih građana

Sretenjski orden

Ima tri stepena i dodeljuje se za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblastima javnih, privrednih, kulturnih, prosvetnih, sportskih i humanitarnih delatnosti

Orden belog orla sa mačevima

Ima tri stepena i dodeljuje se za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane ili naročite zasluge u komandovanju i rukovođenju vojnim jedinicama, odnosno vojnim ustanovama i njihovom osposobljavanju za odbranu Srbije

Orden zasluga za odbranu i bezbednost

Ima tri stepena i dodeljuje se za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.