Nikolić: Nema stabilne Srbije bez stabilne Makedonije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2016, 00:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Nema stabilne Srbije bez stabilne Makedonije

Članstvo u EU zajednička je težnja Srbije i Makedonije, poručio je danas predsednik Tomislav Nikolić i istakao da dve zemlje samo udruženim naporima, kroz stalne konsultacije i razmenu iskustava, mogu da ubrzaju taj proces.

Nikolić je, u obraćanju posle sastanka sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim u Beogradu, poručio da nema stabilne Srbije bez stabilne Makedonije i istakao da će Srbija će uvek biti snažan oslonac svom južnom susedu i prijatelju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Predsednik je rekao da su politički odnosi Srbije i Makedonije veoma dobri i da su dve zemlje u periodu prepunom različitih izazova pokazale da kroz saradnju i razgovor mogu da spreče i prevaziđu sve teškoće.

"Srbija želi stabilne, dobrosusedske odnose sa Makedonijom i unapređenje saradnje u svim oblastima. Na tome obe strane rade veoma predano i konkretno", naveo je Nikolić i dodao da je poseta predsednika Ivanova Srbiji potvrda obostranog opredeljenja za dalji razvoj ukupnih odnosa.

Predsednik je, navodeći da se region suočava sa katastrofalnom migrantskom krizom koja jednako pogađa sve zemlje, rekao da Srbija i Makedonija nisu odgovorne za migrantski talas koji ide ka Zapadnoj Evropi, da ne mogu ni da ga zaustave ni ublaže, te da je na potezu EU koja ima mehanizme i novac.

On je ocenio da se Srbija odgovorno suočila sa tim problemom i obezbedila dostojan prihvat i bezbedan prolazak migrantima ka zemljama koje su određene kao njihova krajnja destinacija.

"Ponosni smo što je način na koji smo rešavali ovaj problem pozitivan primer koji se navodi u čitavom svetu", naveo je Nikolić.

Navodeći da je Srbija suštinski zainteresovana za stabilnost svih susednih zemalja, Nikolić je rekao da je uveren da će predstojeći parlamentarni izbori u Makedoniji biti održani u skladu s međunarodnim standardima i da će nova makedonska vlada učiniti sve radi očuvanja stabilnosti u regionu i da će dalje unapređivati dobre odnose sa Srbijom.

Nikolić je Ivanovu preneo da je prijem Kosova u UNESKO za Srbiju apsolutno neprihvatljiv i zamolio ga da Makedonija principijelno podrži Srbiju glasanjem protiv članstva Kosova u UNESKO.

"Rekao sam predsedniku da je paradoksalno da Albanci govore kako su manastiri njihovi, a te iste manastire KFOR i kosovska policija čuvaju i štite upravo od njih samih", naveo je Nikolić.

Predsednik je rekao da potencijal za dalji razvoj ekonomske saradnje vidi pre svega u infrastrukturi i energetici, trgovini i poljoprivredi.

Naveo je i da su srpska manjina u Makedoniji i makedonska manjina u Srbiji pravi i najvažniji most saradnje između dve zemlje, navodeći da veruje da se makedonska manjina u Srbiji dobro oseća.

"Naša želja je da se odnosi dva naroda i dve države i dalje grade na temeljima uzajamnog poštovanja i razumevanja, istoj veri, sličnom jeziku i bliskom zajedničkom poreklu", naveo je Nikolić.

Srbija i Makedonija izgradile iskrene i prijateljske veze

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je danas u Beogradu da su Makedonija i Srbija od uspostavljanja diplomatskih odnosa uspele da izgrade iskrene i prijateljske odnose i da je njihov zajednički interes da unaprede saradnju.

Posle razgovora s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Ivanov je rekao da "u regionu ima previše istorije i mnogo istorijskih događaja i ličnosti koji traže obeležavanje" ali da ne treba živeti u prošlosti.

"Potrebno je da se uzajamno poštujemo i učimo iz istorije, ali ne i da živimo u prošlosti... ;Ne možemo menjati istoriju, ali možemo uticati na budućnost", rekao je Ivanov.

Ivanov koji je u poseti povodom 70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu, rekao je da između Srbije i Makedonije nema otvorenih pitanja, ali ima različitih viđenja nekih pitanja što "ne treba da bude smetnja za saradnju u drugim oblastima"

On je naveo da je zajednički interes Makedonije i Srbije da unaprede saradnju u svim oblastima, i da je s predsednikom Srbije posebno razgovarao o jačanju ekonomske saradnje i o ulaganju u infrastrukturne projekte.

Kanal Morava-Vardar šansa za region

Plovni kanal Morava - Vardar je istorijska šansa za region koju zbog budućih generacija ne bismo smeli da propustimo, poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a njegov makedonski kolega Đorđe Ivanov je ocenio da bi to bila izvanredna mogućnost za ceo region.

Nikolić je, na konferenciji za novinare posle sastanka sa Ivanovim u Beogradu, rekao da postoje uveravanja da je Kina spremna da nađe finansijskog partnera za izgradnju plovnog kanala, ukoliko se o tom projektu dogovore Srbija, Makedonija i Grčka.

"Potrebno je da se saglase vlade Grčke, Makedonije i Srbije, da utvrde interese i prioritete pod kojim bi moglo da se uđe u razgovore, a mi ćemo intenzivno raditi na tome", rekao je Nikolić.

Navodeći da je plovni kanal deo sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine, Nikolić je podsetio da je kineska strana uradila studiju opravdanosti koja je koštala više od 50 miliona dolara.

Predsednik Srbije je rekao da su taj ozbiljan projekat propustile mnoge generacije zbog nedostatka sredstava i dodao da iza njega stoji stručna javnost Srbije.

"Ovu šansu zbog budućih generacija ne smemo da propustimo. Moj san bi se ostvario", rekao je Nikolić.

Nikolić je kazao da bi se tim kanalom spojile tri države, skratilo vreme za plovni put, Srbija bi dobila navodnjavanje i pet hidroelektrana na svojoj teritoriji, razvila bi se poljoprivreda, ali i turizam.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ivanov: Srbija i Makedonija izgradile iskrene i prijateljske veze

Izvor: Beta, 28.Okt.2016

Predsednik Makedonije Djordje Ivanov izjavio je danas u Beogradu da su Makedonija i Srbija od uspostavljanja diplomatskih odnosa uspele da izgrade iskrene i prijateljske odnose i da je njihov zajednički interes da unaprede saradnju.Posle razgovora s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Ivanov...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.