Nikolić „žulja“ Brisel

Izvor: Večernje novosti, 27.Dec.2014, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić „žulja“ Brisel

EVROPSKA unija sprema kontraudar ukoliko iz Predsedništva i dalje budu stizale poruke oko evropskih integracija Srbije na koje Brisel gleda s negodovanjem! Kako saznaju “Novosti”, u novoj Rezoluciji Evropskog parlamenta o napretku Beograda ka EU mogla bi da se nađe formulacija “da predsednik Tomislav Nikolić ima drugačije viđenje evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << integracija Srbije od politike koju vode Vlada i premijer Aleksandar Vučić”. Prema našim informacijama, u Beograd uskoro stiže i izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister, kako bi i na terenu, u direktnim kontaktima sa našim zvaničnicima, “ispipao” puls državnog vrha prema EU. Povodom mogućnosti da se u dokumentu EP apostrofira da šef države vodi drugačiju politiku prema EU od vlade, iz kabineta predsednika Srbije za “Novosti” je decidirano rečeno da “dve politike prema Briselu - ne postoje”! Prilika da se nesporazumi i na ovu temu razreše biće već u ponedeljak, za kada je najavljen sastanak predsednika Srbije i nemačkog ambasadora Hajnca Vilhelma, na kome će se razmatrati aktuelna politička situacija, ekonomske reforme i EU integracije naše zemlje. Međutim, može se očekivati da će se tom prilikom staviti i tačka na javnu polemiku Nikolića i Vilhelma o zahtevu Brisela u vezi sa Kosovom. Istog dana Nikolić će se sresti i sa Majklom Kirbijem, ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država. Inače, šef diplomatije Ivica Dačić naveo je u petak da zbog praznika nije uspeo da razgovara sa nemačkim ambasadorom povodom njegovog spora sa predsednikom Srbije oko toga da li je priznanje Kosova uslov za ulazak u EU. Najavio je da će sledeće nedelje sa Vilhelmom razgovarati i premijer Vučić: - Mora se ići na relaksaciju cele te priče. Razumem predsednika, ali mora da se spusti lopta. Potpredsednik skupštinskog odbora za evrointegracije Laslo Varga kaže, za naš list, da očekuje da će Mekalisterova poseta razjasniti mnoge stvari evropskim parlamentarcima: - Nadam se da će se u rezoluciji više bazirati na našu usklađenost sa evropskim normama, nego na bilo kakve političke ocene. Rezolucija EP o napretku Srbije trebalo bi da bude na dnevnom redu krajem februara ili početkom marta. Prema nekim najavama, rezolucija će biti mnogo oštrija u kritikama od Evropske komisije, pogotovo u oblastima pravosuđa, reformi, slobode medija i normalizacije odnosa sa Prištinom. OCENE POSLE NOVOGODIŠNjIH PRAZNIKA NA pitanje “Novosti” kada će tekst rezolucije biti gotov i hoće li u njoj biti naglašeno da se Nikolićeva politika u vezi sa EU razlikuje od politike Vlade i premijera Vučića, potpredsednik Komiteta EP za Srbiju Igor Šoltes je rekao: - U ovom trenutku prerano je davati bilo kakve komentare na tu temu. Konkretnije informacije imaćemo posle Nove godine.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EP rezolucijom kritikuje Nikolića?

Izvor: B92, 27.Dec.2014

U novoj rezoluciji Evropskog parlamenta mogla bi da se nađe i kritika politike predsednika Srbije Tomislava Nikolića, pišu “Večernje novosti”...Kako saznaju “Novosti”, u novoj Rezoluciji Evropskog parlamenta o napretku Beograda ka EU mogla bi da se nađe formulacija “da predsednik Tomislav...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.