Nikolić sprema novi plan za Kosovo

Izvor: Večernje novosti, 19.Dec.2014, 01:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić sprema novi plan za Kosovo

NACRT nove političke platforme za status Kosova i Metohije u okviru Srbije, predložiće predsednik Tomislav Nikolić premijeru Aleksandru Vučiću početkom iduće godine, saznaju "Novosti". Ideja šefa države je da to bude okvir koji bi trebalo da doradi Vlada i da ga iznese pred Skupštinu Srbije. Prema našim informacijama, sa novim strateškim dokumentom država će izaći pred javnost kada Brisel jasno saopšti šta konkretno očekuje od Srbije kad je u pitanju konačni status KiM. >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Tačnije, kada EU obelodani da Srbija mora da potpiše pravno obavezujući ugovor o normalizaciji odnosa sa Kosovom. Plan je da novu kosovsku platformu naši državnici zastupaju i u predstojećim pregovorima s Briselom. Nikolić smatra da bi Srbija trebalo ponovo da povuče "crvenu liniju" i iznese "poslednju ponudu" ispod koje neće ići, pošto, po njemu, postoji opasnost da nas Brisel suoči sa zahtevom da se odreknemo Kosova da bismo postali članica EU. U razgovoru za NIN, predsednik je i obelodanio strategiju:BRISEL DA BUDE ISKREN NIKOLIĆ objašnjava da je Srbiji osnovni cilj članstvo u EU, ali da Brisel "mora da pokaže da li iskreno sa nama pregovara, da li nas hoće ili ne". - Ako zaista uslov za članstvo bude da priznamo nezavisnost KiM, to je znak da nas EU neće. Vrlo je teška i odluka o zajedničkoj spoljnoj politici EU i to su dve stvari na kojima je insistirao Johanes Han. O te dve stvari Vlada mora da ima jasan stav, je li spremna na to ili ne. - To će biti moj predlog Vladi. Ako ne postignemo jedinstvo, ja više ništa ne mogu da učinim za Kosovo, jer u mojim rukama nije ni spoljna ni unutrašnja politika. Od mene se očekuje da imam stav i spreman sam, kao i u slučaju prethodne platforme o Kosovu, da predložim inicijalni tekst i da mi Vlada kaže šta je za nju moguće, a šta nije. Da dođemo do zajedničkog rešenja i da za to tražimo i podršku u međunarodnim krugovima. Nikolić smatra da završetak pregovora sa EU stoji nad Srbijom kao Damoklov mač nad glavom. - Da li će uslovi biti priznavanje nezavisnosti KiM, ili da se ponašamo kao da pored nas postoji nezavisna država koju nismo priznali? U mnogim organizacijama nas više i ne pitaju - Kosovo je član Međunarodnog olimpijskog komiteta, a ogroman je pritisak i na Savet Evrope... Nikolić je rekao da je sa premijerom o tome razgovarao u naznakama i da očekuje istovetan stav. - Postavlja se pitanje trenutka izlaska sa našim rešenjem. Za njega, bar u prvo vreme, sigurno neće biti podrške, posebno onih država koje su priznale nezavisnost KiM. To će biti velika borba, jer će to biti i naš konačan ustupak, a za one koji su priznali Kosovo, to će biti oduzimanje nečega na šta je Priština apsolutno računala. Tim rešenjem niko neće biti zadovoljan.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Nova godina

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Nikolić predlaže Vučiću početkom sledeće godine plan za Kosovo

Izvor: Blic, 19.Dec.2014

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predložiće početkom iduće godine premijeru Aleksandru Vučiću Nacrt nove političke platforme za status Kosova i Metohije u okviru Srbije...Ideja šefa države je da to bude okvir koji bi trebalo da doradi Vlada i da ga iznese pred Skupštinu Srbije..."Večernje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.