Nikolić: Sačuvati planetu od svake pretnje

Izvor: Mondo, 30.Nov.2015, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Sačuvati planetu od svake pretnje

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas učesnike svetskog samita o klimi u Parizu na zajedničku brigu o planeti koju "treba sačuvati od svake pretnje - i od ekstremizma, ali i od globalnih klimatskih promena".

Foto: Beta, Miloš Miškov

"One nisu samo pitanje našeg opstanka i budućnosti, mi te promene živimo i u ovom danu. One su deo naše sadašnjosti, naše stvarnosti... odgovornost naše generacije je da pokuša da pronađe rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kako bi se zaustavili, ili makar ublažili ovi negativni trendovi, kako bismo izbegli da budućim generacijama ostavimo svet koji bi bio nezamislivo drugačiji i opasniji", rekao je Nikolić.

U obraćanju učesnicima Međunarodne konferencije o klimatskim promenama, Nikolić je podsetio da je Srbija dostavila svoje planove za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte u junu ove godine i time se svrstala u prvih deset zemalja sveta i prvu zemlju u regionu koja je zvanično dostavila plan nameravane nacionalne kontribucije.

Pored toga, dodao je Nikolić, "kroz nacionalnu Strategiju borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom do kraja 2018. predstavićemo i konkretne mere za postizanje ovih ciljeva koji će ujedno i biti naš osnov za reviziju i, eventualno, dodatno smanjenje emisija".

Nikolić je naglasio da je za Srbiju kao zemlju u razvoju koja teži članstvu u Evropskoj uniji i radi na harmonizaciji domaćeg zakonodavstva sa evropskim tekovinama, od izuzetnog značaja tehnička, tehnološka i finansijska podrška međunarodne zajednice u jačanju kapaciteta, transferu tehnologija i prenošenju znanja i iskustava.

"Ako pomognu zemljama u razvoju, razvijene zemlje će pomoći i sebi, jer klimatske promene ne znaju ni za granice ni za bogate i siromašne. Posledice se prelivaju globalno, po čitavoj planeti. I najjača država je slamka na vetru pred ćudima prirode", dodao je u govoru dostavljenom medijima.

Nikolić je ocenio da je samit u Parizu "jedinstvena prilika da se postigne konsenzus o zaustavljanju procesa zagrevanja planete koji već poprima kobne posledice" i izrazio nadu da će "iznedriti postizanje međunarodnog dogovora koji će mobilisati sve države članice".

"Definisane akcije i mere moraju biti jasne, efikasne i pravedne, utvrđene pravno obavezujućim međunarodnim dogovorom. Svako od nas mora učestvovati u njima, uz uvažavanje međunarodnih principa, kao i nacionalnih mogućnosti i specifičnosti", rekao je Nikolić.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Sačuvati planetu od ekstremizma, ali i klimatskih promena

Izvor: Beta, 30.Nov.2015

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas učesnike svetskog samita o klimi u Parizu na zajedničku brigu o planeti koju "treba sačuvati od svake pretnje - i od ekstremizma, ali i od globalnih klimatskih promena"."One nisu samo pitanje našeg opstanka i budućnosti, mi te promene živimo i...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.