Vučić pisao EU: Hrvatska ugrožava nacionalne interese Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2015, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić pisao EU: Hrvatska ugrožava nacionalne interese Srbije

Premijer Aleksandar Vučić uputio je pismo evropskim zvaničnima u kojem im je potvrdio spremnost Srbije da održi otvoreni dijalog sa svim regionalnim partnerima o mogućim rešenjima migrantske krize i skrenuo pažnju da je Hrvatska "agresivnim i neprihvatljivim" merama drastično pogodila nacionalne i vitalne ekonomske interese Srbije, ali i snažno podrila regionalne odnose i stabilnost.

"Upućujem Vam pismo kako bih vam ponovo skrenuo pažnju na situaciju na Zapadnom Balkanu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u kojoj je naš sused, Republika Hrvatska, država članica Evropske unije, zatvorila granične prelaze za protok robe iz Republike Srbije, zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", naveo je premijer.

Agresivnim i neprihvatljivim merama, ističe se u pismu premijera, Hrvatska je drastično pogodila naše nacionalne i vitalne ekonomske interese, ali i snažno podrila regionalne odnose i stabilnost, imajući u vidu celokupan kontekst procesa regionalnog pomirenja, kao i otvorena i nerešena pitanja, koja još uvek postoje u našim bilateralnim odnosima.

"Na osnovu mog nedavnog razgovora sa predsednikom Vlade Republike Hrvatske gospodinom Zoranom Milanovićem, želeo bih da ponovo potvrdim spremnost Republike Srbije da održi otvoren dijalog sa svim regionalnim partnerima o mogućim rešenjima za migrantsku krizu", navodi se dalje u pismu.

Vučić je ukazao da jednostrana odluka Hrvatske da zabrani prolaz teretnog saobraćaja nikako nema veze sa rešavanjem evropske migrantske krize, već sa kršenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što direktno nanosi štetu ekonomskoj saradnji Srbije sa Evropskom unijom.

"Dok Vlada Srbije ulaže napore, i ljudske i finansijske, da otvori prihvatne centre, jedna država članica Evropske unije jednostrano nam zatvara granicu za sve ekonomske aktivnosti, uključujući i prevoz robe", naveo je premijer.

Kako je saopštila vladina Kancelarja za saradnju s medijima, Vučić je pismo uputio predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, potpredsednici Evropske komisije i visokoj predstavnici EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federiki Mogerini i evropskom komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu.

Nije trenutak za duhovitost

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na opasku premijera Hrvatske Zorana Milanovića "Šaraj, brate, malo" lako dati i duhovitiji odgovor, ali da mu u ovakvom trenutku nije do duhovitosti, već do ozbiljnosti i odgovornosti.

"Borimo se i radimo sve da se kriza prevaziđe, ćutimo i radimo. Zato pozivam na razum, ozbiljnosti i odgovornost", rekao je Vučić u Senti i dodao: Nije mi do šala, smeha niti bilo čega drugog, već sam veoma zabrinut i zato sam pisao pisma celu noć u težnji da dobijem razuman odgovor od EU", rekao je Vuč

Ponovio je da EU treba da objasni o čemu se radi i da li je zatvaranje granica nečija planirana ideja ili je ona došla iz unutrašnjih potreba.

"Evropski komesar Johanes Han dolazi u petak. Čekam da vidim šta će da kaže, šta je to što je Srbija pogrešila", rekao je Vučić i dodao da je razočaran pomalo reakcijom naših ljudi, koji, kako je rekao, ne vide šta je sve vlada uradila za zemlju i kritikuju je i kad ništa loše nije učinjeno.

Kako kaže, to više govori o tim ljudima, a građani to vide i znaju ko su oni koji se bore samo za svoje fotelje zbog čega i imaju toliko malu podršku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić uputio pismo zvaničnicima EU zbog Hrvatske

Izvor: Blic, 23.Sep.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, povodom odluke Hrvatske da zatvori granične prelaze sa Srbijom zbog priliva izbeglica, uputio pismo najvišim evropskim zvaničnicima, saopštila je danas Vlada...Vučić je uputio pismo predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, predsedniku Evropskog parlamenta...

Nastavak na Blic...

Pismo premijera EU: Agresivne mere Hrvatske

Izvor: B92, 23.Sep.2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić je, povodom jednostranog zatvaranja graničnih prelaza od strane Republike Hrvatske, uputio pismo predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, potpredsednici...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.