Tramp probio led s Kinom pismom Si Đinpingu

Izvor: RTS, 09.Feb.2017, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp "probio led" s Kinom pismom Si Đinpingu

Američki predsednik Donald Tramp "probio je led" u odnosima s Kinom uputivši pismo kineskom predsedniku Si Đinpingu u kojem poručuje da se raduje saradnji sa njim u razvoju odnosa. Kina je istakla da pridaje veliki značaj odnosima sa SAD i da je saradnja – jedina opcija.
Tramp je u pismu zahvalio predsedniku Kine na čestitkama povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << inauguracije i poželeo kineskom narodu uspešnu lunarnu Novu godinu, saopštila je Bela kuća u sredu, prenosi Rojters.

"Predsednik Tramp je saopštio da se raduje saradnji sa predsednikom Sijem kad je reč o razvoju konstruktivnih odnosa koji koriste i SAD i Kini", navodi se u saopštenju.
Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang je, na konferenciji za novinare u Pekingu, potvrdio prijem pisma i zahvalio Trampu na novogodišnjim čestitkama kineskom narodu, istakavši da je saradnja između dve zemlje jedina opcija i da Peking pridaje veliki značaj odnosima Kine i SAD.
Tramp nije razgovarao direktno sa kineskim predsednikom otkako je stupio na dužnost predsednika SAD 20. januara, napominje britanska agencija.
Diplomatski izvori u Pekingu navode da su kineske vlasti strepele da bi Si mogao biti ponižen u slučaju da telefonski razgovor s Trampom krene loše i da detalji potom procure u američke medije, kao što se prošle nedelje dogodilo nakon Trampovog razgovora sa premijerom Australije, navodi Rojters.
"To je poslednje što Kina želi. To bi bilo veoma neprijatno za predsednika Sija i kineski narod, koji vrednuju koncept direktnog razgovora", rekao je neimenovani izvor blizak stavovima Pekinga o odnosima sa SAD.
Tramp je, inače, u decembru uznemirio Kinu telefonskim razgovorom sa tajvanskom predsednicom Cai Ingven, a zapretio je i da će uvesti tarife na kineski uvoz, optuživši Peking da devalvira juan i krade američke poslove.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"DRAGI SI ĐINPING...." Tramp probio led sa Kinom, poslao pismo kineskom predsedniku

Izvor: Blic, 09.Feb.2017

Američki predsednik Donald Tramp "probio je led" u odnosima s Kinom uputivši pismo kineskom predsedniku Sji Djinpingu u kojem poručuje da se raduje saradnji sa njim u razvoju odnosa, a Kina je danas istakla da pridaje veliki značaj odnosima sa SAD i da je saradnja - jedina opcija...Tramp je u pismu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.