ŠTEDLJIVE SIJALICE ŠTETNE PO ZDRAVLJE ZBOG ŽIVE?

Izvor: Kurir, 29.Dec.2010, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠTEDLJIVE SIJALICE ŠTETNE PO ZDRAVLJE ZBOG ŽIVE?

BRISEL - Pojedini evroposlanici upozoravaju Evropsku uniju (EU) na energetski štedljive sijalice i traže vraćanje klasičnih sijalica, koje bi trebalo da nestanu sa tržišta 2016. godine.

Kritičari tvrde da su štedljive sijalice štetne za zdravlje zbog visokog sadržaja žive. Zbog toga su pozvali Evropsku komisiju da povuče odluku koja postepeno ograničava prodaju klasičnih sijalica.

Jedan od glavnih kritičara je evropski poslanik i predsednik odbora za industriju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Herbert Reul, koji je rekao da će uraditi sve što je u njegovoj moći da promeni odluku o zabrani prodaje konvencionalnih sijalica u EU.

Sličan stav ima i potpredsednica parlamenta Silvana Koh-Merin. Političari se pozivaju na rezultate studije Savezne agencije za životnu sredinu, prema kojoj koncentracija žive u štedljivim sijalicama dvadeset puta premašuje dozvoljenu vrednost od 0,35 mikrograma po kubnom metru, piše nemački dnevnik Velt.

U okviru ispitivanja štedljivih sijalica utvrđeno je da one mogu biti štetne po zdravlje zbog toga što sadrže živu, koja u slučaju da se sijalica razbije, dospeva u životnu sredinu. Sijalice u tom slučaju ne bi smele da budu u blizini dece i trudnica.

Sadržaj žive u sijalicama priznaje i organizacija "Grinpis". Istina je da sijalice sadrže živu koja je opasna po ljudsko zdravlje. Zbog toga je neophodno postupati sa njima pažljivo, kao i sa nekim drugim predmetima dostupnim u domaćinstvu, kao što su toplomeri, koji su, zbog sadržaja žive još opasniji.

Evropska unija je već ograničila proizvodnju sijalica od 100 i 75 vati i njihov uvoz iz zemalja van EU.

U narednim godinama moraće da prestane upotreba i klasičnih sijalica slabije snage. Cilj ove odluke EU iz 2009. godine je da značajnije smanji potrošnju električne energije, a time i stvaranje ugljen dioksida.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Štedljive sijalice škode zdravlju zbog žive?

Izvor: Glas javnosti, 30.Dec.2010, 07:37

BRISEL - Pojedini evroposlanici upozoravaju Evropsku uniju (EU) na energetski štedljive sijalice i traže vraćanje klasičnih sijalica, koje bi trebalo da nestanu sa tržišta 2016. godine...Kritičari tvrde da su štedljive sijalice štetne za zdravlje zbog visokog sadržaja žive. Zbog toga su pozvali...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.