Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Feb.2016, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i EU: Nema uslova za fer izbore u Makedoniji

Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) ocenili su danas da ne postoje uslovi za fer i kredibilne vanredne parlamentarne izbore u Makedoniji 24. aprila.

"Nije postignut dogovor o medijskim zakonima da bi se u medijima osigurao prostor za jednak pristup svima (učesnicima). Isto tako, zabrinuti smo zbog izveštaja o pritiscima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i pretnjama glasačima i drugim osobama. Sve to je mnogo zabrinjavajuće", navodi se u izveštaju ambasadora SAD Džesa Bejlija i šefa Delegacije EU Aiva Orava.

Izveštaj su predstavili u Klubu poslanika na sastanku sa liderom najveće opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranom Zaevim i liderima dve partije Albanaca u Makedoniji DUI i DPA Alijem Ahmetijem i Menduhom Tačijem.

Tom sastanku nije prisustvovao lider vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski koji se početkom godine povukao sa premijerskog mesta kako bi bili organizovani izbori 24. aprila.

Izveštaj ambasadora SAD i EU predat je večeras predsedniku Vlade Makedonije Emilu Dimitrievu. Ta vlada, prema dogovoru iz Pržina treba da pripremi izbore koji će biti fer, demokratski i kredibilni.

Američki ambasador Džes Bejli je nakon toga rekao da su partijski lideri predložili 5. jun kao mogući sledeći datum za održavanje izbora.

"Sada se traže ozbiljni napori svih strana da se postignu potrebni uslovi za kredibilne izbore", rekao je američki ambasador u Makedoniji.

Bejli je istakao da će SAD i EU pažljivo nadgledati progres i ispunjavanje obaveza i poručio liderima četiri najznačajnije partije da imaju obavezu da preduzmu sve korake koji će vratiti Makedoniju na put evrointegracija.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je na Tviteru, nakon što je predstavljen izveštaj, napisao da je kvalitet izbora važniji od datuma kada će biti održani.

Iz vladuće VMRO DPMNE danas pre podne ponovili su da nema razloga da izbori 24. aprila budu odloženi, dok je opoziciona SDSM poručila da neće biti izbora u aprilu bez fer uslova, koji do sada nisu postignuti.

Vladajuća većina u kojoj su makedonska nacionalna stranka VMRO DPMNE i partija makedonskih Albanaca DUI u Sobranju je 18. januara bez saglasnosti SDSM donela odluku da se izbori održe 24. aprila kako je predviđeno Dogovorom iz Pržina, a da se Sobranje raspusti 60 dana pre izbora.

Dogovor u Pržinu su u junu prošle godine potpisali lideri četiri najveće makedonske stranke VMRO DPME Nikola Gruevski, SDSM Zoran Zaev, DUI Ali Ahmeti i DPA Menduh Tači.

Tim sporazumom trebalo je da se razreši kriza u Makedoniji koja je počela na proleće 2014, kada je SDSM posle parlamentarnih izbora ocenio da su lažirani i odbio da uđe u parlament.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.