Nemački ultimatum Turskoj: Imate deset dana!

Izvor: Mondo, 26.Feb.2016, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački ultimatum Turskoj: Imate deset dana!

Berlin je Ankari dao rok od deset dana da pokaže dobru volju "značajno" smanjujući priliv izbeglica i migranata preko Egejskog mora, inače Evropa više neće moći da izbegne zatvaranje nacionalnih granica.

Foto: AP Photo/Kayhan Ozer, Presidential Press Service

Ultimatum, koji je postavio nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, odnosi se kako na Ankaru tako i na Atinu i druge prestonice koje do sada nisu obuzdavale talas novopridošlica, a vremenski >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << rok nije slučajan, jer će se za tačno 10 dana na samitu EU i Turske izvući bilans "pakta" koji je dosad izazivao samo obostrano razočaranje, piše francuski dnevnik.

Nemačka kancelarka je, primećuje lipariski list "Figaro", i pod pritiskom unutrašnjeg roka, pošto za manje od nedelju dana, 13. marta, njenoj Hrišćansko-demokratskoj uniji preti gubitak u korist ekstremne desnice na tri ključna regionalna izbora, prvom glasanju od početka 10-mesečne krize u kojoj se našao Berlin, a koje bi za vladajuću stranku moglo da bude "kazneno".

"Do 7. marta želimo da konstatujemo značajno opadanje broja izbeglica na tursko-grčkoj granici", rekao je Tomas de Mezijer, dodavši da, ukoliko do toga ne dođe, treba preduzeti dodatne evropske mere. Nemački ministar nije precizirao na kakve tačno mere misli, već je najavio da "ćemo to videti kada dođe vreme".

Tu poruku je, međutim, nekoliko diplomata protumačilo kao "katastrofalni scenario", u kojem Berlin drastično smanjuje broj izbeglica koje će primiti, nakon što ih je svesrdno pozivao prošlog leta.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Upozorenje Berlina Ankari

Izvor: Studio B, 26.Feb.2016

Berlin je Ankari dao rok od deset dana da pokaže dobru volju "značajno" smanjujući priliv izbeglica i migranata preko Egejskog mora, inače Evropa više neće moći da izbegne zatvaranje nacionalnih granica u nizu, navodi danas u analizi pariski list "Figaro"..Ultimatum, koji je postavio nemački...

Nastavak na Studio B...

EU PRED PUCANJEM: Migranti ruše Šengen?

Izvor: Kurir, 27.Feb.2016, 10:34

Berlin je Ankari dao rok od deset dana da pokaže dobru volju "značajno" smanjujući priliv izbeglica i migranata preko Egejskog mora, inače Evropa više neće moći da izbegne zatvaranje nacionalnih granica u nizu...Ultimatum, koji je postavio nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.