Mogerini: Čvrsta perspektiva članstva Balkana prioritet EU

Izvor: N1 televizija, 20.Jul.2017, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Čvrsta perspektiva članstva Balkana prioritet EU

Širenje Evropske unije na zemlje jugoistočne Evrope posebno je važno pitanje, a Hrvatska je ključan činilac u tom zajedničkom evropskom poslu, istakla je u Zagrebu visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Najbolji put za osiguravanje stabilnosti i bezbednosti na području jugoistočne Evrope je pružanje verodostojne i čvrste perspektive članstva zemljama u regionu, rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je Mogerini na konferenciji za novinare nakon sastanka s hrvatskom ministarkom spoljnih i evropskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

"Želela bih da istaknem jednu tačku koja je posebno važna za Evropsku uniju i mene lično, a to je rad ovde u regionu na proširenju. To je za mene najviši prioritet", rekla je Mogerini i dodala da su te aktivnosti i dijalog sa svih šest zemalja partnera u regionu snažno intenzivirane poslednjih meseci. "Hrvatska je ključan element u tom zajedničkom evropskom poslu".

Mogerini je rekla i da je s hrvatskom koleginicom razgovarala i o pripremama Hrvatske za predsedanje EU 2020. godine. "Veselim se tom radu i saradnji s kolegama i učinićemo sve kako bi to predsedništvo bilo uspešno", rekla je Mogerini.

Pejčinović Burić rekla je da je zajednička ocena da treba pojačati angažman Evropske unije na području jugoistočne Evrope uz isticanje jasne evropske perspektive svih država.

Hrvatska daje snažnu podršku proširenju na sve zemlje jugoistočne Evrope i insistira na verodostojnosti politike proširenja i individualnom pristupu, te ispunjavanje uslova i kriterijuma, rekla je Pejčinović Burić.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mogherini u Zagrebu: Širenje EU je najvažniji prioritet

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jul.2017

Visoka povjerenica EU za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini tokom posjeta Zagrebu istaknula je da je za nju važan  prioritet rad u regiji na proširenju EU. Mogherini je sa šeficom hrvatske diplomacij eMajirom Pejčinović Burić razgovarala i o pripremama Hrvatske za predsjedanje EU-om...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.