Merkel: Turska mora da ispuni sve uslove za ukidanje viza

Izvor: N1 televizija, 23.Maj.2016, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Turska mora da ispuni sve uslove za ukidanje viza

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu rekla da Ankara mora da ispuni sve uslove koje Evropska unija traži, uključujući reviziju protivterorističkih zakona, da bi dobila viznu liberalizaciju.

Merkel je posle sastanka s Erdoganom u Istanbulu izrazila zabrinutost zbog njegove odluke da poslanicima ukine imunitet od krivičnog gonjenja.

Nemačka >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kancelarka je, ipak, rekla da je posvećena sprovođenju sporazuma EU i Turske u cilju smanjenja priliva migranata.

EU je, u okviru tog sporazuma, najavila ukidanje viza za građane Turske ako ispuni 72 uslova, ali Turska je odbila da izmeni svoje protivterorističke zakone zbog borbe protiv pobunjenika Radničke partije Kurdistana, koju smatra terorističkom organizacijom.

U izjavi koja je preneta na nemačkoj televiziji, Merkel je rekla da je Uniji potrebno "ispunjenje svih tačaka" dogovora.

Turska se žali zbog, kako tvrdi, dvostrukih standarda koje primenjuje EU i traži od Brisela da ispuni svoj deo dogovora.

Erdoganov ekonomski savetnik Jigit Bulut izjavio je danas za državnu televiziju TRT da Turska može da donese "veoma radikalne odluke" ako Unija "ne ispuni obećanja data turskim državljanima".

"Svakakve vrste dogovora mogu biti suspendovane, uključujući dogovor o Carinskoj uniji. Sve veze s EU mogu biti preispitane", kazao je Bulut.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel,   Turska

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Merkel: Turska mora da ispuni sve uslove za ukidanje viza

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Maj.2016

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu rekla da Ankara mora da ispuni sve uslove koje Evropska unija traži, uključujući reviziju protivterorističkih zakona, da bi dobila viznu liberalizaciju...Merkel je posle sastanka s Erdoganom u Istanbulu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.