Merkel: Obaranje ruskog aviona komplikuje situaciju

Izvor: Blic, 25.Nov.2015, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Obaranje ruskog aviona komplikuje situaciju

Obaranje ruskog aviona, koje su izvršile turske snage, komplikuje proces pronalaženja političkog rešenja u Siriji, pa moraju biti preduzete sve mere da bi se izbegla dalja eskalacija, rekla je danas nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Situacija je pogoršana zbog obaranja ruskog aviona. Moramo učiniti sve da bi bila izbegnuta eskalacija. Naravno da svaka zemlja ima pravo na odbranu svoje teritorije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali, sa druge strane, poznata nam je napetost zbog situacije u Siriji i okruženju", izjavila je Merkelova u govoru pred poslanicima nemačkog Donjeg doma parlamenta.

Ona je istakla da je juče telefonom razgovarala sa turskim premerom Ahmedom Davutogluom i da je od njega zatražila da učini sve radi deeskalacije situacije.

Obaranje ruskog aviona nedaleko od sirijske granice jedan je od najtežih sukoba između neke članice NATO-a i Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je na avion pucano kada je bio kilometar unutar Sirije i upozorio je na "ozbiljne posledice" zbog, kako je naveo, "uboda u leđa koje su izvršili saučesnici terorista".

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je jutros da Vašington veruje da je ruski avion pogođen unutar sirijskog vazdušnog prostora nakon kratkog ulaska u Tursku.  Zvaničnik zasniva ovaj zaključak na toplotnom tragu iza letelice.

Međutim, Turska u pismu poslatom Savetu bezbednosti UN tvrdi da je ruski avion oboren u vazdušnom prostoru te zemlje.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MERKELOVA APELUJE NA TURSKU: Učinite sve da se izbegnu sukobi sa Rusijom!

Izvor: Kurir, 25.Nov.2015

Obaranje ruskog aviona od strane Turske komplikuje proces pronalaženje političkog rešenja za Siriju i mora biti učinjeno sve da se izbegne dalja eskalacija, upozorila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel..."Situaciju dodatno otežava obaranje ruskog aviona", rekla je Merkelova pred poslanicima...

Nastavak na Kurir...

Merkel poziva na smirivanje situacije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Nov.2015

Obaranje ruskog aviona, koje su izvršile turske snage, komplikuje pronalaženje političkog rešenja u Siriji, pa moraju biti preduzete sve mere da bi se izbegla dalja eskalacija, rekla je danas nemačka kancelarka Angela Merkel...“Naravno da svaka zemlja ima pravo na odbranu svoje teritorije, ali,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.