Merkel: Naredna godina teža od prethodne

Izvor: Blic, 31.Dec.2011, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Naredna godina teža od prethodne

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila zabrinutost da bi naredna godina mogla biti još "teža" od prethodne, iako sami Nemci nemaju razloga da budu zabrinuti, prenela je francuska agencija Frans pres (AFP).

Merkelova je u novogodisnjem govoru pripremljenom za subotu uveče ocenila da će 2011. ostati godina obeležena "velikim potresima" kao što su arapsko proleće i katastrofa u japanskoj nukleranoj centrali Fukušima, što je navelo vladu u Berlinu da donese >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odluku o gašenju nuklearki u Nemačkoj do 2022.

Nemačka kancelarka je podvukla da je dužnička kriza i dalje gorući problem Evroljana, pa i Nemaca, ali i naglasila da ona ne odustaje od evropskog projekta koji poslednjih 50 godina sprovedi politiku "mira, slobode, pravde, ljudskih prava i demokratije".

"Evropa postaje snažnija tokom krize, iako je put njenog prevazilaženja dug i težak. Na kraju tog puta, Evropa će izaći jača nego što je bila ulaskom u krizu", istakla je kancelarka.

Merkelova je dalje ocenila kako Nemci "imaju valjane razloga da budu spokojni", i objasnila da su ekonomske prilike u toj zemlji nešto bolje nego u susednim zemljima, a pre svega u pogledu stope nezaposlenosti, koja je u vodećoj ekonomskoj sili u Evropi najniža za poslednjih 20 godina.

Prognozirana stopa privrednog rasta za narednu godinu kreće se izmedju 0,5 do 1 odsto za prvu evropsku ekonomiju, dok je u 2011. ona iznosila tri odsto. U studiji koju je objavio Institut iz Alenbaha navodi se da je 49 odsto Nemaca optimistično u pogledu 2012. godine, dok je 17 odsto izjavilo da je pesimistično, a 26 je iskazilo skepsu, preneo je AFP.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naredna godina teža od prethodne

Izvor: Šumadija Press, 31.Dec.2011

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila zabranitutost da bi naredna godina mogla biti još "teža" od prethodne..

Nastavak na Šumadija Press...

Merkel: Čeka nas teška 2012. godina

Izvor: S media, 31.Dec.2011

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenjuje da će bez sumnje 2012. biti još teža od 2011., posebno u evrozoni. Veruje da će na kraju Evropa ipak prevladati tešku krizu i iz nje izaći jača nego što je bila...Što veća kriza, zgodnije konobarice..Umro nemački milijarder Verner Oto..Kako se Nemačka...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.