Klintonova ponovo poziva Senat da ratifikuje novi START

Izvor: Blic, 17.Nov.2010, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klintonova ponovo poziva Senat da ratifikuje "novi START"

Američki državni sekretar Hilari Klinton danas je ponovo pozvala članove Senata da do kraja godine ratifikuju Sporazum o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START), potpisanog sa Rusiijom, ističući da bi odlaganje predstavljalo pretnju nacionalnoj bezbednosti.

"Ovo pitanje ne može da se odlaže. Učinićemo sve što je potrebno", rekla je Klintonova posle susreta sa senatorima iz obe stranke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
"Nedavno su neki rekli da bi trebalo da napravimo pauzu, da je to jako teško izvesti do januara. Uopšte se ne slažem sa time", rekla je državna sekretarka.

Uticajni senator iz Arizone Džon Kajl, koji se smatra ključnim za obezbeđivanje republikanske podrške sporazumu, izazvao je juče iznenađenje kada je izjavio da ne veruje da će Senat uzeti "novi START" u razmatranje pre nego što novoizabrani senatori stupe na dužnost u januaru.

On je to obazložio kombinacijom drugih poslova koje Kongres mora da obavi i, kako je rekao, "složenošću pitanja vezanih za START i modernizaciju".

Sporazumom, koji su 8. aprila u Pragu potpisali predsednici Barak Obama i Dmitrij Medvedev, SAD i Rusija se obavezuju na smanjenje nuklearnih bojevih glava za približno trećinu, sa 2.200 na po 1.550, a takodje se uvode nove procedure inspekcije arsenala.

Za ratifikovanje sporazuma, što je u nadležnosti Senata, potrebno je dve trećine glasova, odnosno 67 od ukupno 100 senatora.

Obamine demokrate za to ni u prethodnom sazivu nisu imale dovoljan broj senatora, a posle novembarskih izbora za Kongres, njihova većina u Senatu svela se na nekoliko mandata, zbog čega im je neophodna podrška republikanaca.

Klintonova je sličan poziv senatorima već uputila u ponedeljak, u autorskom članku koji je potpisala sa ministrom odbrane Robertom Gejtsom, objavljenom u "Vašington postu".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Podrška evroatlantskim integracijama

Izvor: S media, 18.Nov.2010, 11:49

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i šef britanske diplomatije Vilijam Hejg istakli su u Vašingtonu podršku balkanskim državama u evroatlantskim integracijama, kao i dijalogu Beograda i Prištine..."Ministar spoljnih poslova i ja takodje smo razgovarali o Balkanu. Oboje smo posvećeni pomaganju...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.