Kairo: Morsi sa Abasom i Mašalom

Izvor: B92, 09.Jan.2013, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kairo: Morsi sa Abasom i Mašalom

Kairo -- Egipatski predsednik Muhamed Mursi posredovaće u pregovorima u Kairu između palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i vođe Hamasa Kaleda Mašala.

Zvaničnici Abasovog Fataha i rivalskog Hamasa najavili su se da će u fokusu pregovora biti formiranje palestinske vlade nacionalnog jedinstva i održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora, koji se već dugo odlažu, na obe palestinske teritorije - Zapadnoj obali i pojasu Gaze.

Poznavaoci prilika navode da je napetost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izmedju te dve najveće palestinske partije popustila u poslednjih nekoliko meseci. Egipatski portparol Jaser Ali izjavio je za AFP da će se Abas i Mašal najpre sastati sa šefom egipatske obaveštajne službe, a potom će biti održan trilatelarni sastanak sa Mursijem.

Inače na Zapadnoj obali su u oktobru održani lokalni izbori, posle više od šest godina, koje je Hamas bojkotovao. Da su se odnosi posle izmenili pokazuje izmedju ostalog dozvola Hamasa da se u prošlu subotu i pojasu Gaze, koji ta islamistička organizacija kontroliše, održi proslava godišnjica osnivanja sekularnog, umerenijeg Fataha, prva od 2007, kada su hamasovci silom preuzeli vlast.

Prethodno su pristalice Hamasa slavile osnivanje svoje organizacije na Zapadnoj obali, kojom vlada Abasova Palestinska uprava. Mašal je u nedavnom govoru apelovao na pomirenje i nacionalno jedinstvo Palestinaca.

"Palestina je za sve nas,mi smo partneri u taj naciji. Hamas ne može bez Fataha i Fatah bez Hamasa", rekao je on.

Hamas koji EU, SAD i Izrael smatraju terorističkom organizacijo,m odbija da prizna Izrael i ranije sporazume te zemlje sa PU kojom dominira Fatah. Borba za vlast izmedju Hamasa i Fataha, koji se zalaže za pregovore s Izraelom, kulminirala je sredinom 2007. godine i prerasla u krvoproliće u pojasu Gaze.

To je navelo Abasa da naredi rapuštanje vlade jedinstva koju je predvodio Hamas. Predstavnici te organizacije danas će u Kairu razgovarati i o načinu kako da se učvrsti prekid vatre s Izraelom nakon osmodnevne izraelske vojne operacije u pojasu Gaze u novembru.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Morsi posrednik u Kairu

Izvor: Akter, 09.Jan.2013

Egipatski predsednik Muhamed Mursi posredovaće u pregovorima u Kairu između palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i vođe Hamasa Kaleda Mašala

Nastavak na Akter...

Mursi posrednik na pregovorima Hamasa i Fataha

Izvor: Vostok.rs, 09.Jan.2013

09.01.2013. -..Predsednik Palestine i lider palestinskog pokreta Fatah Mahmud Abas i vođa vladajućeg u pojasu Gaze pokreta Hamas Kaled Mašal će se najverovatnije sastati u Kairu, piše izraelski Džerusalem post, a posrednik na pregovorima će biti egipatski predsednik Muhamed Mursi. Palestinski...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.