Evropski parlament glasao za ulazak Hrvatske u EU, Kosorova dan posvetila Tuđmanu

Izvor: Blic, 01.Dec.2011, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament glasao za ulazak Hrvatske u EU, Kosorova dan posvetila Tuđmanu

Poslanici Evropskog parlamenta potvrdili su nacrt rezolucije o Pristupnom ugovoru s Hrvatskom. Za ulazak Hrvatske u EU glasalo je 564 parlamentaraca, 38 ih je bilo protiv, dok su 32 bila suzdržana. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor je ovaj trenutak posvetila "prvom predsedniku Franji Tuđmanu i braniteljima", piče "Jutarnji list".

Dugotrajan pljesak pozdravio je delegaciju Sabora koju je u Briselu predvodio Luka Bebić, piše Jutarnji list .

Ulazak Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u EU 5. decembra mora potvrditi i Savet EU, a 9. decembra biće potpisan i ugovor o pristupanju. Hrvatska će na sastanku Evropskog saveta koje tada počinje imati status posmatrača.

Britanski poslanik: Stari komunisti u Hrvatskoj biće jako bogati kada uđu u EU

Parlament je izglasao i još jednu neobvezujuću rezoluciju, onu koja izražava uverenost da će pozitivni rezultati reforme ojačati poverenje hrvatskih građana u EU.

Nemačka preti da će sprečiti da Srbija dobije statusa kandidata

Građani su pozvani da podrže ulazak Hrvatske u EU, a članice da ratifikuju ulazak. Tu rezoluciju podržalo je 550 parlamentaraca, 34 su bila protiv, a 41 je bio suzdržan.

U njoj je naglašeno kako posao nije gotov, te kako Hrvatska treba nastaviti s reformama koje je počela provoditi.

Kosor ugovor sa EU potpisuje nalivperom koji joj je poklonio papa

Premijerka jadranka Kosor je izjavila da je njena vlada "najzaslužnija što Hrvatska postaje 28. članica Unije, a hrvatski jezik 24. službeni jezik EU".

- Prva smo zemlja nakon 1982. godine, nakon Grčke, koja samostalno ulazi u EU - kazala je Kosor, koja je ovaj trenutak posvetila "prvom predsedniku Franji Tuđmanu i braniteljima". Kosorova je podsetila da su pregovori u trenutku kad je ona preuzela vlast bili blokirani zbog spora sa Slovenijom.

- Tada niko nije verovao da ja mogu da obavim taj posao. Setite se samo ponižavanja s levice i u medijima. Jedinu potporu dao nam je Sveti Otac kada je pohvalio mene i Boruta Pahora što smo rešili problem. Kasnije sam ga upoznala u Vatikanu i tada mi je darovao nalivpero. Obećala sam mu da ću potpisati s njim Pristupni ugovor - rekla je Kosrova, a prenosi "Index.hr".

Premijerka se posebno obrušila na medije "koji su prećutili činjenicu da je pozvana na potpisivanje Ugovora u Brisel".

Povezane vesti: Svoboda: Posle Hrvatske, zastoj u prijemu novih članova u EU

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska dobrodošla u EU

Izvor: Vesti-online.com, 01.Dec.2011

Poslanici Evropskog parlamenta potvrdili su nacrt rezolucije o Pristupnom ugovoru s Hrvatskom. Za ulazak Hrvatske u EU glasalo je 564 parlamentaraca, 38 ih je bilo protiv, dok su 32 bila suzdržana. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor je ovaj trenutak posvetila "prvom predsedniku Franji Tuđmanu i braniteljima",...

Nastavak na Vesti-online.com...

Jadranka Kosor: Ulazak u EU posvećujem Tuđmanu

Izvor: Press, 01.Dec.2011

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su juče nacrt rezolucije o Pristupnom ugovoru s Hrvatskom, koja bi 9. decembra trebalo da postane punopravni član Evropske unije.

Nastavak na Press...

KOSOROVA ČLANSTVO U EU POSVETILA TUĐMANU

Izvor: Kurir, 02.Dec.2011, 08:12

ZAGREB - Emotivno. Evropski parlament prihvatio je juče Hrvatsku kao članicu EU, a hrvatska premijerka Jadranka Kosor posvetila je taj momenat Franji Tuđmanu, rekavši da je on još osamdesetih godina pisao o tome da Hrvatska mora biti članica evropske zajednice naroda...ZAGREB - Emotivno...Evropski...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.