Crni aktvisti plaše bele glasače

Izvor: Mondo, 06.Nov.2012, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crni aktvisti plaše bele glasače

Nekoliko vođa grupe za zaštitu crnačkih prava "Crni panteri" učestvuje u kontroli izbora u SAD, što može da zaplaši bele glasače.

Nekoliko vođa novih "Crnih pantera", organizacije za zaštitu Afro-Amerikanaca, učestvuje na današnjim predsedničkim izborima u SAD kao zvanični posmatrači ispred biračkih mesta, javlja Foks Njuz, ocenjujući da to može da utiče na bele birače da iz straha ne izađu na izbore.

Ova televizija, koja je bliža Republikanskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << partiji, navodi da se na jednom biračkom mestu u Filadelfiji nalazi Džeri Džekson, vođa "Crnih pantera", koji je 2008.godine bio optužen za uznemiravanje i pretnje biračima koji su dolazili da glasaju.

Novinar Foksa koji je pokušao da dobije izjavu od njega, opisuje da je Džekson obučen u crnu vojnu uniformu sa beretkom na glavi i vojnim čizmama na nogama i da je odbio da da izjavu.

Foks Njuz ocenjuje da ovaj slučaj, kao i izveštaji da se pripadnici "Crnih pantera" nalaze i ispred nekih biračkih mesta u Klivlendu, može da obeshrabri bele birače da dođu da glasaju.



Na izborima 2008.godine, pripadnici "Crnih pantera" u Filadelfiji stajali su ispred biračkih mesta u uniformama i sa palicama u ruci. Američko ministarstvo pravde je u prvom trenutku pokrenulo krivični postupak protiv njih, ali je na kraju odustalo od daljeg krivičnog gonjenja.

Ove godine je grupa penzionisanih mornaričkih foka, specijalnih jedinica u SAD, rekla da će poslati svoje pripadnike na glasačka mesta u Filadelfiju, Klivlend, Majami i Las Vegas, da bi sprečila eventualno maltretiranje ljudi koji dođu na glasanje.

Na predsedničkim izborima u Americi, glasaće ne samo oni koji čvrsto stoje na zemlji, već i oni koji se trenutno nalaze u svemiru, na hiljade kilometara od naše planete.

Prema pisanju Hafington posta, astonauti Američke svemirske agencije (NASA) koji se nalaze u Međunarodnoj svemirskoj stanici glasaće pomoću digitalnih listića koji će biti registrovani u Centru kontrole misije u Hjustonu.

Ovakav sistem glasanja astronauta počeo je da se primenjuje 1997. godine kada je u Teksasu usvojen zakon kojim se omogućava glasanje iz svemira.

Prvi Amerikanac koji je iz svemira glasao na predsedničkim izborima bio je Liroj Čao 2004. sa Međunarodne svemirske stanice.

Na M S S se trenutno nalaze dva američka astonauta - komandant stanice Sunita Vilijams i inženjer Kevin Ford.

Amerikanci stoje u redovima ispred biračkih mesta širom SAD, čekajući da glasaju za novog (ili starog) predsednika

Redovi su izuzetno dugački u državama presudnim za rezultat izbora kao što su Florida i Virdžinija, a u Vašingtonu na glasanje čekaju satima, javlja DPA.

U Ohaju, državi koja će, kako se očekuje, odlučiti ishod trke između predsednika SAD Baraka Obame i kandidata Republikanske partije Mita Romnija, više od jednog sata se čeka na glasanje.

Republikanski kandidat za predsednika SAD Mit Romni glasao je u Belmontu, u državi Masačusets.

Upitan za koga je glasao, Romni je uzvratio: "Mislim da znate". Romni koji je republikanski kandidat za predsednika SAD, bio je guverner Masačusetsa između 2003. i 2007. godine.

Romnijev protivkandidat na izborima, predsednik Barak Obama glasao je 25. oktobra u Čikagu, iskoristivši svoje pravo da glasa ranije.

Pored predsednika, Amerikanci danas biraju i svih 435 članova Predstavničkog doma Kongresa i 35 od 100 senatora.



Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, Obama i Romni su na nacionalnom nivou potpuno izjednačeni, 49 prema 49 odsto, dok ankete sprovedene u državama koje se smatraju ključnim za izbore daju pokazuju prednost predsednika Obame od jedan ili dva odsto, ali je to sve ipak na nivou statističke greške.

Inače, izbori su već zvanično počeli tradicionalnim glasanjem u mestu Diksvil Noč u državi Nju Hempšir, koja ima deset registrovanih birača. Prema izborim rezulatima koji su saopšteni nekoliko minuta iza ponoći, dvojica kanidata dobila su isti broj glasova, po pet.

Istovremeno, Obama i Romni obilazili su juče države za koje se očekuje da bi mogle doneti prevagu u izobrnoj trci.

Obama je svoju izbornu kampanju završio u gradu Demojn u Ajovi, u kojem je, kako je rekao, pre pet godina i počeo svoj put ka Beloj kući.

I Mit Romni proveo je dobar deo jučerašnjeg dana u Ohaju, državi koju je je svaki republikanski kandidat u poslednjih 30 godina morao da osvoji da bi postao predsednik.

Prema podacima sajta Fajvtertiejt (FiveThirtyEight), koji se pri "Njujork tajmsu" bavi procenama rezultata izbora, Obama ima podršku 50,9 odsto, a Romni 48,3 odsto birača.

Pobednik izbora za šefa države biće kandidat koji osvoji najmanje 270 od 538 elektorskih glasova, odnosno delegata koje glasači biraju po saveznim državama po principu "pobednik uzima sve".

Poslednja je procena da će aktuelni predsednik dobiti 314,6, a Romni 223,4 elektorska glasa.

Kako će glasati Srbi u Čikagu pročitajte OVDE.

(Agencije/MONDO)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Belci se plase Crnih pantera na biračkim mestima

Izvor: Kurir, 06.Nov.2012

Vođa "Crnih pantera", koji je 2008.godine bio optužen za uznemiravanje i pretnje biračima koji su dolazili da glasaju, došao na glasanje..FILADELFIJA - Nekoliko vođa novih "Crnih pantera", organizacije za zaštitu Afro-Amerikanaca, učestvuje na današnjim predsedničkim izborima u SAD kao zvanični...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.