Brisel da ubrza planove za borbu protiv terorizma

Izvor: Blic, 10.Feb.2016, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel da ubrza planove za borbu protiv terorizma

Francuska i Nemačka pozvale su danas Evropsku uniju da ubrza usvajanje planova koji imaju za cilj razbijanje finansiranja terorističkih grupa.

Pariz, koji se oporavlja od dva velika teroristička napada prošle godine, i Berlin, žele da planovi budu implementirani do juna, rekao je izvor na razgovorima dve vlade u francuskoj prestonici.

"Moramo da ubrzamo proces", izjavio je francuski ministar finansija Mišel Sapin na konferenciji za novinare sa svojim nemačkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kolegom Volfgangom Šojbleom.

Poziv je usledio sedmicu pošto je Evropska komisija izašla sa planovima da saseče finansiranje terorističkih grupa, za šta se Francuska snažno zalaže nakon napada prošlog januara i novembra, u kojima je poginulo 147 ljudi.

Mere uključuju unapređenje napora na praćenju sumnjivog međunarodnog toka novca kao i izgradnju boljeg razumevanja kako međunarodne grupe koriste virtuelnu valutu, poput Bitkoina.

Sapin je ocenio da su planovi "dobri predlozi", a da je jedina zabrinutost Francuske i Nemačke da "oni budu usvojeni ekstremno brzo na evropskom nivou, kako bi mogli da se što pre primene u svakoj od država", preneo je AFP.

Planovi, koje takođe mora da odobri Evropski parlament, uglavnom se zasnivaju na francuskim predlozima.

Ministri finansija EU sastaće se u petak u Briselu.

Francuska vlada je prošlog meseca oštro kritikovala Komisiju zbog kašnjenja u iznošenju predloga.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.