Bringeus: Prioriteti vize, SSP i regionalna saradnja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2009, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bringeus: Prioriteti vize, SSP i regionalna saradnja

BEOGRAD - Ambasador Švedske u Srbiji Nils Krister Bringeus izjavio je Tanjugu da će prioriteti predstojećeg švedskog predsedavanja Evropskom unijom, kada je reč o Zapadnom Balkanu i Srbiji, biti "vizna liberalizacija, reaktiviranje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom i podsticanje regionalne saradnje".

Bringeus je izrazio uverenje da će prvi prioritet biti ostvaren do kraja šestomesečnog predsedavanja Švedske, koje počinje 1. jula.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Verujem da će tokom predsedavanja Švedske biti doneta odluka o stavljanju Srbije, Makedonije i Crne Gore na belu šengensku listu", rekao je ambasador u intervjuu Tanjugu. Prema njegovim rečima, Srbija je blizu ispunjavanja svih uslova iz mape puta za viznu liberalizaciju sa EU.

"Ostala su neka pitanja koja se tiču izdavanja biometrijskih pasoša i nekih pravnih sporazuma, ali reč je više o detaljima nego o načelnim stvarima", rekao je on, podsećajući da je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ove nedelje boravio u Stokholmu, gde je, između ostalog, razgovarao upravo o rešavanju poslednjih detalja.

Švedsko predsedavanje otklanja prepreke?

Što se tiče deblokiranja SSP, za koje se Švedska zalaže, ambasador smatra da je dobro što Srbija već unilateralno primenjuje prelazni trgovinski sporazum i nada se da će i političke prepreke koji se tiču saradnje sa Haškim tribunalom biti otklonjene tokom švedskog predsedavanja.

"Švedska smatra da Srbija sarađuje sa Tribunalom", precizirao je on, ali neke zemlje (Holandija) insistiraju na "punoj saradnji".

Zbog toga, u pogledu odmrzavanja SSP postoje dve mogućnosti: "Ili će general Ratko Mladić biti izručen i onda će se to dogoditi odmah, ili će se dijalog EU i Srbije o tom pitanju nastaviti", ocenio je Bringeus.

Ambasador Švedske smatra da je jedna od ključnih stvari u približavanju Evropskoj uniji regionalna saradnja, u kojoj Srbija ima odlučujuću ulogu.

Dobrosusedstvo

"Dobrosusedski odnosi su preduslov za članstvo u EU. Srbija je ključni igrač u regionu i u poslednje vreme je imala veoma konstruktivnu ulogu. Moj savet je da još energičnije radite na regionalnoj saradnji", istakao je on.

Na pitanje kako u tom kontekstu gleda na Kosovo, on je rekao da će podrška izgradnji demokratskog i multietničkog društva na Kosovu takođe biti jedan od prioriteta švedskog predsedavanja. U tome je, kako je dodao,"pitanje poštovanja ljudskih i manjinskih prava od ključnog značaja".

Ambasador Švedske očekuje da će tokom predsedavanja njegove zemlje EU biti usvojen Lisabonski sporazum, koji će otvoriti put za strukturno prilagođavanje neophodno Uniji.

"Ne želimo da vršimo pritisak, ali se nadamo da će u Irskoj biti održan referendom i da će se građani izjasniti za to da EU dobije novi ustav", rekao je on.

"Glavni izazovi švedskog predsedavanja biće ekonomska pitanja, klimatske promene i strukturne promene kao posledica usvajanja Lisabonskog sporazuma", istakao je ambasador, objasnivši da su te promene neophodne i zbog politike širenja EU.

Otvoreni projekat

"Evropska unija je otvoren projekat. Širenje je istorijski imperativ", rekao je on. Osvrćući se na bilateralne veze, Bringeus je rekao da su odnosi Švedske i Sribije odlični u svim domenima, čemu, kako je naglasio, umnogome doprinosi velika srpska dijaspora u Švedskoj.

"Postoji bar 100.000 ljudi u Švedskoj koji mogu da s ponosom za sebe kažu i da su Srbi i da su Šveđani", rekao je on.

Gotovo sve velike švedske kompanije su prisutne u Srbiji, uskoro se očekuje dolazak Ikee, o čemu su pregovori uveliko u toku, a zatim i H&M-a, naveo je ambasador.

"Investicija Ikee u Srbiju, kada čitav projekat, koji podrazumeva izgradnju pet robnih kuća, bude zaokružen, biće vredna više od milijardu evra i zapošljavaće više od 9.000 ljudi", rekao je Bringeus.

Srbija i Švedska takođe imaju intenzivnu kulturnu saradnju, a ambasada će zbog toga od 1. jula dobiti savetnika za kulturu.

"To je indikativno kada se ima u vidu da savetnike za kulturu imamo još samo u ambasadama u Vašingtonu, Parizu, Moskvi, Berlinu i Londonu", dodao je ambasador.

Bringeus i njegov tim trenutno, između ostalog, rade na pripremama velikog svečanog koncerta u Beogradu povodom početka švedskog predsedavanja EU, na kome će učstvovati renomirani pijanisti Piter i Patrik Jablonski, operska pevacica Jadranka Jovanović i dirigent Bojan Suđić.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija ključni igrač u regionu

Izvor: RTS, 18.Jun.2009

Prioriteti švedskog predsedavanja EU, kada je reč o Zapadnom Balkanu i Srbiji, biće vizna liberalizacija, reaktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i podsticanje regionalne saradnje, istakao ambasador Švedske u Beogradu. ..Ambasador Švedske očekuje da će tokom predsedavanja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.