Barak Obama oduvao Hilari

Izvor: Blic, 27.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barak Obama oduvao Hilari

Američki senator Barak Obama je u subotu pobedio koleginicu Hilari Klinton na preliminarnim izborima Demokratske partije u saveznoj državi Južna Karolina. To je njegova druga velika pobeda, koja mu je donela više glasova nego svim njegovim rivalima zajedno. Time je izjednačio rezultat sa Hilari Klinton, koja takođe ima dve velike pobede.

Harizmatični senator iz Ilinoisa potukao je bivšu prvu damu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rezultatom 55,4 odsto naspram 26,5 odsto. Bivši senator Džon Edvards zauzeo je treće mesto sa 18 odsto glasova u svojoj rodnoj državi, ali je obećao da će nastaviti trku.

Obama je oštro kritikovao Klintonovu u svom pobedničkom govoru, prikazavši sebe kao nosioca promena, a nju kao pobornika statusa kvo. „Između kandidata postoje stvarne razlike. Mi želimo mnogo više od smene stranke u Beloj kući.

Iako su Obami pobedu doneli prvenstveno crni birači, među kojima se 81 odsto opredelilo za Obamu, a 17 odsto za Klintonovu, Obama je nastojao da umanji značaj rasnog faktora. „Ovde se ne radi o tome da su crnci protiv belaca. Biralo se između prošlosti i budućnosti", rekao je on.

Podrška Kenedijeve

Baraku Obami donela je glasove i podrška Kerolajn Kenedi, jedinog živog deteta pokojnog predsednika Džona F. Kenedija, čija su mladost i zalaganje za promene naveli birače da podrže Obamu. „Potrebna nam je promena u rukovodstvu zemlje - kao što nam je bila potrebna 1960", napisala je ona u uvodniku „Njujork tajmsa" pod naslovom „Predsednik kao moj otac".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Obama pobedio Klintonovu u Karolini

Izvor: B92, 27.Jan.2008

Vašington -- Senator iz Ilinoisa Barak Obama porazio Hilari Klinton na predizborima Demokratske stranke u državi Južna Karolina... Ova pobeda je podsticaj za Obamu uoči unutar-stranačkih izbora u 22 američke države 5. februara. Obama i Klintonova sada su izjednačeni u trci. Posle početnog uspeha...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.