Tadić: SPS je podigao dug Srbijagasa do nepodnošljivosti

Izvor: Press, 17.Apr.2014, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: SPS je podigao dug "Srbijagasa" do nepodnošljivosti

Tadić je na konferenciji za novinare rekao da u vladi neće učestvovati ni ostale stranke koje su sa NDS nastupale na poslednjim izborima, niti će vladi dati doprinos pojedinačnim personalnim rešenjima. 

Prema njegovim rečima, vlada u kojoj učestvuje SPS ne ostavlja dovoljno garancija da će posao koji je pred njom biti uspešan i izrazio uverenje da će te činjenice postati svesna i Srpska napredna stranka
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << /> "Pogled unazad svedoči da SPS niti reformama niti investicionom poltikom nije doprinosila razvoju Srbije, a primer su javna preduzeća koje je ta stranka vodila i u kojima je danas potrebno napraviti najdublje reforme", kazao je Tadić. 

On je zapitao kako je moguće reformisati javni sektor ako je u vladi SPS koji je podigao dug u "Srbijagasa" "do nepodnošljivog" i koji je "Dunav osiguranje" doveo do sloma. 

Srpska politika, sa druge strane, objasnio je Tadić, mora da izađe iz stanja "srljanja u konflikte" koje je karakterisalo poslednje decenije, jer bez toga je nemoguće ostvariti strateške ciljeve važne za državu i građane, i to će upravo biti politički kredo NDS u parlamentu. 
"Opozicija kritikuje i napada vladu u tačkama programa koji nisu saglasni interesima građana, ali ako vlada predloži rešenja u interesu građana normalno je da ćemo podržati takva rešenja", objasnio je Tadić. 

Na insistiranje novinara da objasni prirodu opozicionog delovanja NDS i stranaka koje su sa njom bile na izbornoj listi, Tadić je rekao da je svaka stranka koja nije u vladi opozicija, ali da je spreman da sarađuje sa vladom iz opozicije u stvarima koje su od interesa za državu i građane. 

Takva vrsta opozicionog delovanja je, kako je objasnio, danas neophodna Srbiji, jer nijedna stranka nema dovoljno kvalitetnih političara i eksperata da može da samostalno upravlja Srbijom. 

On je istakao da se ne može negirati činjenica da su i SNS i SPS politički došli na poziciju koju je godinama zastupala Demokratska stranka, i da bi bilo neprirodno da NDS danas menja svoju političku viziju da bi oponirala strankama na vlasti. 
"Posvetio sam osam godina predsednikovanja da se napravi nacionalni konsenzus oko evrointegracija, ako bih ovog trenutka počeo da se ponašam drugačije poništio bih sve ono za šta sam se borio proteklih godina", kazao je Tadić. 

Povodom ideje SNS da u Skupštinu Srbije bude uvedena rotirajuća funkcija predsednika parlamenta, Tadić je rekao da NDS u narednom periodu neće preuzeti mesto predsednika srpskog parlamenta. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine će u toj i mnogim drugim stvarima imati autonomiju delovanja u parlamentu budući da će imati svoj poslanički klub, međutim, prema Tadićevim rečima, postoji predizborni dogovor da sa NDS postoji čvrsta kordinacija o pitanjima od interesa za razvoj Srbije. 
"Nenad Čanak je predsednik LSV i imaće svoj poslanički klub i u skladu sa vlastitim vizijama će odlučiti kakva će biti njegova uloga u političkom životu", rekao je Tadić. 

Upitan da li je spreman da u parlamentu sarađuje sa DS, Tadić je rekao da u Srbiji postoje političari koji žele da budu lideri srpske opozicije, a nisu u stanju da predvide šta će se dogoditi za sedam dana, i podsetio da je vrh DS samo nedelju dana pre poslednjih izbora verovao da izbora neće biti. 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.