Stara rupa u budžetu koči velike ideje

Izvor: juGmedia, 27.Okt.2016, 02:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stara rupa u budžetu koči velike ideje

LEBANE – Za 120 dana vlasti koalicija Srpske napredne stranke i Socijalsitičke partije Srbije uradila je mnogo u oblasti infrastrukture i deblokade preduzeća i škola, a uradili bi mnogo više da nije bilo rupe u budžetu od oko 260 miliona dinara, ocenjuje za Jugmediu predsednik opštine Zoran Ilić.

Imali smo strašnu situaciji koju smo preuzeli, koja danas uopšte nije bolja jer je nemoguće poboljšati >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << je za 4 meseca“, kaže Ilić, koji smatra da je najveći uspeh to što je varošica na Jablanici konačno rešila problem vodosnadevanja, star decenijama.

Lebane je bilo prepoznatljivo ne po tome što nema hleba, nego po tome što nema vode. Po 3 do 4 meseca u letnjim periodima imali smo vanredno stanje i cisterne, delove grada po 20 dana bez vode. Konačno smo rešili problem. Nikada nećemo zavisti od kiše i nikada više bilo koji deo grada neće biti bez vode“, kaže Ilić i objašnjava da je problem zapravo rešen dovršetkom i puštanjem u rad arterskih bunara, čija je gradnja započeta u vreme njegovog prvog mandata na funkciji predsednika opštine.

Fabrika i mladi

Na sam pomen fabrike, koju je SNS obećavao u predizbornoj kampanji, Ilić podiže ton i optužuje novinara za animozitet prema novoj vlasti. Nisam, veli, ja nikada nešto slično obećao.

„Za 4 meseca se ne može napraviti fabrika niti zaustaviti odliv mladih, ali sam za to vreme imao vrlo uspešne razgovore o stvaranju strategije za dolazak investitora. I sam premijer je rekao da će investitor doći u Lebane i da će se ovde otvoriti fabrika. Ja znam i mesto i potencijalnog investitora, ali o tome ne mogu da govorim“, tajanstven je Zoran Ilić.

Opština Lebane, navodi naš sagovornik, dobila je najviše, blizu 10 miliona dinara za uređenje atarskih puteva, a lokalna samouprava je na to dodala još 12 miliona, pa su s tim novcem već počeli da se uređuju putevi u ukupnoj dužini od 12 kilometara, koji izgledaju kao da su asfaltirani, kao na primer put od Caričinog Grada preko Sekicola do spajanja s bojničkim putem.

S tim novcem ćemo na isti način urediti i put Caričin grad-Prekopčelica-Štulac -Kodralija, put Poroštica – Kljajić, put kroz Cekavicu ili Pertate, nisam siguran“, navodi predsednik lebanske opštine.

Uspeh sadašnje vlasti je i to, tvrdi Ilić, što je obezbeđen novac i raspisan javni teneder za kompletnu rekonstrukciju Doma zdravlja, vrednu 34 miliona  dinara, a očekuje se i raspisivanje javnog poziva za rekonstrukciju obdaništa sa 9 miliona dinara.

U uspehe ubraja i tekuće krpljenje i održavanje ulica i puteva za koje kaže da su bili u katastrofalnom stanju, ali i otvaranje pošte u Šumanu i rekonstrukciju crkve u tom selu.

Novcem KfW banke u iznosu od 700.000 evra radiće se rekonstrukcija OŠ „Radovan Kovačić“, a lokalna samouprava će morati dodatno da uloži sredstva za adaptaciju zgrade za dijalizu kao svoje učešće jer je EU PROGRES dao veći deo iznosa, i to zato što, kako kaže Ilić, prethodne vlasti nisu dobro obavile posao.

Ilić se hvali i time što je porodiljama podeljeno po 20.000 dinara, ali i što su obnovljene nagrade za najbolje studente u iznosima od 20.000 do 30.000 dinara.

Sve bi bolje i više da smo mi kreirali ovogodišnji budžet, ali kada smo maja došli na vlast on je skoro bio potrošen. Naredni budžet će biti sasvim drugačiji“, veli.

I opet se vraća na „rupu u budžetu“ i tvrdi da se stanje u Lebanu stabilizovalo velikom štednjom.

Nasledili smo ogromnu rupu u budžetu i svakodnevno se borimo sa tom rupom. Skresali smo troškove, smanjili potrošnju, na sve načine sačuvali, izvukli sva naša javna preduzeća iz blokade. Od  5 škola, 3 smo zatekli u blokadi, ukupan dug samo u školama je bio preko 50 miliona dinara. Isključivo štednjom i racionalnim trošenjem onoga što imamo uspevamo da nešto uradimo“, zaključuje Zoran Ilić, ponavljajući „nelogičnosti“ da je mala varoš u 2015. godini samo za sport izdvojila 75 miliona, a za NVO sektor 25 miliona dinara.

Milica Ivanović.

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.