Naprednjaci čekaju formiranje republičke vlade

Izvor: Danas, 30.Maj.2016, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naprednjaci čekaju formiranje republičke vlade

Užice - Stranački sastav nove Vlade Srbije odrediće učesnike nove vlasti u Užicu. Zvanično, pregovori o vladajućoj koaliciji u gradu još nisu počeli, a prema saznanjima Danasa, nezvanično se o tome ipak razgovara.

Nakon nedavnih lokalnih izbora, od 67 odborničkih mandata u užičkoj skupštini, širokoj koaliciji SNS-PS-SDP-NS-PUPS-PSS- Pozitivno Užice je pripalo 34, savezu DS-LDP-SDS-SNP-Nova 15, koaliciji SPS-JS-AS osam, po četiri mandata radikalima i savezu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << DSS-Dveri, a Zelenoj stranci dva mandata.

Komotnu skupštinsku većinu koalicija oko naprednjaka mogla bi da obezbedi sa četiri odbornika DSS- Dveri i još dva iz Zelene stranke. Radikali su, spremni na saradnju uz velike zahteve, a demokrate ne žele u novu vlast, ali će podržati njene važne razvojne projekte.

Tihomir Petković, predsednik užičkih naprednjaka i aktuelni gradonačelnik, koji će tu dužnost najverovatnije obavljati i dalje, kaže da zvaničnih razgovora o koaliciji nije bilo i da je "mudrije da se sačeka formiranje vlasti na republičkom nivou".

- Ne moramo po svaku cenu tu koaliciju preslikati na lokalni nivo, ali moje političko iskustvo govori mi da bi trebalo da sačekamo - kazao je za Danas Petković i dodao da su naprednjacima u gradu "svi potencijalni koalicioni partneri".

Na podsećanje da je ostalo malo vremena za koalicioni dogovor, jer je konstitutivna sednica Skupštine grada zakazana za 8. jun, Petković kaže da će nakon sednice Glavnog odbora SNS uslediti konstituisanja Narodne skupštine, a nakon toga počeće razgovori o koaliciji u Užicu.

Jovan Marković, koji predvodi koaliciju oko DS i nekadašnji gradonačelnik Užica, potvrdio je za Danas da se sa Petkovićem neformalno sastajao, ali ne radi dogovora o učešću te stranke u vlasti.

- DS ima zabranu formiranja koalicija sa SNS na svim nivoima i nećemo učestvovati u užičkoj vlasti, ali smo spremni da, ukoliko se formira ozbiljan tim uspešnih nestranačkih ljudi i ponude dobri razvojni projekti, podržimo takve predloge. O tome sam razgovarao sa gospodinom Petkovićem - otkriva Marković i dodaje da je nedopustivo da male stranke ucenjuju i ispostavljaju "nepristojne zahteve" strankama koje su dobile veću podršku građana.

- Došlo je vreme kada se mora napraviti iskorak u političkoj saradnji u Užicu. U tom smislu mi smo iskazali spremnost da podržimo sve dobre i razumne projekte i kandidate za određene funkcije, koji su potvrđeni u svojim strukama, ali nećemo tražiti nikakve protivusluge, funkcije, pozicije ili bilo šta drugo. U tom smislu DS može da podrži ono što je u korist razvoja grada, ali ne i da uđe u lokalnu vlast - objasnio je Marković.

Predstavnici socijalista, koji su bili glavni oslonac naprednjacima u prethodnom mandatu, tvrde da nisu pregovarali o formiranju nove užičke vlasti, ali da poziv očekuju. - Očekujem da rukovodstvo SNS pozove SPS kao dosadašnjeg koalicionog partnera, a da li će to i učiniti biće poznato uskoro - ocenio je Neđo Jovanović, šef užičkih socijalista. Utisak da socijalisti nisu najpoželjniji koalicioni partner naprednjaka, jer je na to aludirao Petković svojim izjavom da su se neki od njih u predizbornoj kampanji ponašali kao da su opozicija, a ne kao deo užičke vlasti, Jovanović nije potvrdio ni demantovao, ali je poručio: - Odbornička grupa SPS bila bi respektabilna u opoziciji i nisam siguran da bi to bilo kome odgovaralo. S druge strane, zbog našeg korektnog odnosa tokom ranije koalicije, nema razloga da izostane poziv SPS da učestvuje u vlasti.

I Branko Gavrilović, predsednik odbora DSS, stranke koja je takođe deo aktuelne koalicije sa naprednjacima, navodi da ta stranka i pokret Dveri nisu pozivani na razgovore. - Stožer buduće vlasti je SNS i na njima je da odluče koga će pozvati u koaliciju. Ukoliko bude pozvana naša koalicija, organi DSSi Dveri ponudiće stav o tome, ali ne bih se izjašnjavao o stvarima koje su još uvek neizvesne - poručio je Gavrilović.

Komotna većina

- Ako do 8. juna ne budemo postigli koalicioni dogovor, možemo tog dana da konstituišemo skupštinu, a da na sledećoj sednici do 25. juna izaberemo sve organe nove vlasti - objasnio je Petković i procenio da bi koaliciji oko naprednjaka bilo potrebno još osam do deset odbornika, kako bi nova vlast mogla da funkcioniše bez problema.

        Uslovi radikala

- Spremi smo da učestvujemo u lokalnoj vlasti, ukoliko bismo dobili mesto gradonačelnika i nekoliko direktorskih mesta u javnom sektoru - rekao je za Danas Zoran Milić, predsednik užičkih radikala. Na primedbu da su to nerealni zahtevi, jer radikali raspolažu sa četiri odbornika, Milić je uzvratio: - "Videli bismo šta bi nam ponudili, ali ne bismo jeftino ušli u vlast".

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.