Hapšenja zbog korupcije i zloupotreba

Izvor: RTS, 27.Jan.2015, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenja zbog korupcije i zloupotreba

Uhapšeni direktor "Resavice" i član GO SNS-a Vladan Milošević, kao i bivši direktor "Jugoistoka" i predsednik Okružnog odbora SPS-a u Nišu Igor Novaković. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović napominje da je policija u nastavku akcije na suzbijanju kriminala i korupcije uhapsila više osoba koje su pripadale različitim političkim opcijama. Tužilaštvo predlaže pritvor za Miloševića. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Stefanović je, na konferenciji za novinare u Vladi, rekao da su uhapšeni članovi Srpske napredne stranke, Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, prenosi Tanjug.

Ministar policije je istakao da su on i premijer Aleksandar Vučić na početku mandata obećali da će svi građani biti isti i da neće biti povlašćenih.
Uhapšen je, kako je naveo, član Glavnog odbora SNS-a Vladan Milošević, koji je ujedno i generalni direktor Javnog preduzeća "Podzemna eksploatacija uglja u Resavici" i još jedna osoba iz Beograda, zbog sumnje da su primali i davali mito.
Prema njegovim rečima, uhapšeni su prilikom primopredaje obeleženih novčanica, a naneli su štetu tom preduzeću od 1,6 miliona dinara.
Ministar je potvrdio i da je jutros u Nišu uhapšen bivši direktor preduzeća "Jugoistok" i predsednik Okružnog odbora SPS-a Igor Novaković zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj prilikom sprovođenja javnih nabavki.
U tom slučaju je, kaže Stefanović, uhapšeno još pet osoba iz Niša, a još dva lica biće obuhvaćena krivičnom prijavom zbog sumnje da su omogućili privatnom preduzeću iz Niša da stekne protivpravnu imovinsku korist od 30 miliona dinara.
Stefanović je rekao da je uhapšen i član Predsedništa DS-a Milivoje Vrebalov koji je i bivši predsednik opštine Bečej.
Prema njegovim rečima, u istoj akciji uhapšene su još tri osobe zbog sumnje da su izvršile niz malverzacija prilikom adaptacije objekta za decu ometenu u razvoju, a koji nikada nije završen.
Stefanović je dodao da su raznim krivičnim delima opštinu Bečej osumnjičeni oštetili za, po tadašnjem kursu, više od milion evra.

Ministar je dodao da je uhapšen i bivši direktor Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine Momčilo Milović zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj.
Prema Stefanovićevim rečima, Milović je osumnjičen da je tom Fondu naneo štetu od 30 miliona dinara. Vrebalov je danas pušten, dok je Milović i dalje u policiji.
"Kao što smo premijer Vučić i ja više puta upozoravali sve građane da se ne bave kriminalom, da policija neće imati bilo kakvu vrstu tolerancije i da nećemo dopuštati da se korpucija širi državom i sistemom, neki ljudi u to nisu verovali", rekao je Stefanović.
Bez tolerancije prema kriminalu i korupciji
Stefanović je istakao da današnje aktivosti i "jake aktivnosti MUP-a koje će biti nastavljene pokazuju da država neće imati toleranciju prema kriminalu i korupciji".
"Svi, na bilo kom mestu da se nalazili i bilo kakvu funkciju obavljali, odgovaraće ako prekrše zakon", naglasio je ministar unutrašnjih poslova.
Ministar je potvrdio pisanja medija da je uhapšen brat bivšeg državnog sekretara MUP-a Vanje Vukića.
Stefanović je na konferenciji za novinare rekao i da se radi na novom zakonu o policiji i da će taj posao verovatno biti završen do kraja januara.
Objasnio je da je o tome sa načelnicima policijskih uprava imao više sastanaka. Radna verzija biće na detaljnoj javnoj raspravi i, kaže Stefanović, tek posle toga biće upućena Evropskoj komisiji kao radna verzija.
Upitan i da li će i kakva će rešenja biti za policijske činove, Stefanović je rekao da smatra da bi ti činovi trebalo da budu demilitarizovani, odnosno da nema vojnih činova, osim u slučaju specijalnih jedinica, "što je normalno po prirodni njihovog posla".
Zamoljen da prokomentariše izjavu premijera Aleksandra Vučića da po pitanju njegovog obezbeđenja više veruje "Kobrama", Stafanović je rekao da je premijer bio ministar odbrane i da je sve to logično, jer je kao ministar upoznao te ljude.
Ministar policije smatra da ne treba o tome da se uopšte bilo šta dalje elaborira u javnosti, jer to na neki način ugrožava njegovu bezbednost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.