Džaba krečili: Ništa od smanjenja plate Ombudsmanu

Izvor: Mondo, 07.Dec.2016, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džaba krečili: Ništa od smanjenja plate Ombudsmanu

Vlada nije prihvatila amandmane na zakon o budžetu poslanika iz redova Srpske napredne stranke (SNS) da se smanji plata Zaštitniku građana.

Foto: youtube/printscreen

Manji deo poslanika SNS dao je amandman na Predlog zakona o budžetu da se smanji plata čelnicima nezavisnih institucija zaštite prava građana – >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Ombudsmanu Saši Jankoviću i Povereniku za informacije od javnog značaja, Rodoljubu Šabiću.

Taj predlog je odbačen, izjavila je večeras predsednik skupštinskog Odbora za finansije Aleksandra Tomić, jer je to "definisano drugim zakonskim rešenjima, po kojima su njihove plate vezane za određene druge funkcije u državi".

Poslanici SNS su, kako su rekli, hteli "da skrenu pažnju" da su plate Ombudsmana i Poverenika u velikom disparitetu u odnosu na plate građana Srbije, iako je u medijima pominjan i njihov rad "protiv Vlade i premijera".

 Međutim, zakon je jasan, i plata Ombudsmana, recimo, mora biti jednaka kao i plata predsednika Ustavnog suda, što je rešenje preuzeto iz u zaštiti ljudskih prava najnaprednijih evropskih zemalja.

Protiv smanjena plate se izjasnio, odmah po najavi da će takav amadnman bviti upućen u Skupštini, i premijer Aleksandar Vučić

Posle današnje rasprave o amandmanima na budžet u Odboru za finansije, sutra će o njima raspravljati i poslanici Skupštine Srbije.

Poslaničke grupe su predložile oko 300 amandmana na budžet za 2017. godinu i tridesetak amandmana na izmene Zakona o budžetskom sistemu.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.