DS: Objaviti tajne ugovore, SNS: Pajtić opljačkao Vojvodinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2014, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Objaviti tajne ugovore, SNS: Pajtić opljačkao Vojvodinu

Demokratska stranka zatražila je danas od Vlade da objavi sve "ugovore, protokole, memorandume i druge akte u celosti", uključujući i ugovore koje su sklapale druge Vlade, vezano za projekte saradnje s Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Sa druge strane Srpska napredna stranka zatražila je danas od nadležnih državnih organa da hitno i bez daljeg odlaganja odgovore na pitanje kako je lider DS i predsednik vojvođanske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlade Bojan Pajtić opljačkao Vojvodinu i ko sprečava da se utvrdi njegova krivična odgovornost.

"Od 29 pompezno najavljenih projekata saradnje sa UAE realizovano je tek nekoliko. Nažalost i nakon godinu dana detalji tih ugovora nisu dostupni javnosti i čuvaju se, čak i od ministara Vlade koja je sklopila te poslove, kao najveća državna tajna", smatraju u DS.

"U nizu tajnih poslova i tajnih ugovora Aleksandra Vučića kriju se tajne o prodaji najplodnijih oranica koje su najveće bogatstvo i potencijal naše zemlje", navodi se u saopštenju demokrata.

DS navodi da je prvo potpisan predugovor sa Al Dahrom za formiranje još jedne zajedničke kompanije i upravljanje 9.000 hektara zemljišta, ali da je taj posao, "najavljivan kao posao veka i obećane su investicije u iznosu od 100 miliona evra, naravno propao i nije investiran nijedan dinar".

"Novim tajnim ugovorom sa takođe UAE kompanijom Al Ravafed osnovana je nova zajednička kompanija, odnosno prodato je oko 3.700 ha i dato je pravo povlašćenog zakupa, na uštrb građana Srbije", navode demokrate.

DS tvrdi da će veliki deo zemljišta biti izuzet iz zakupa i dugoročno, po povlašćenoj ceni dat strancima, a nekoliko stotina poljoprivrednika na ovaj način ostati bez egzistencije.

"Stranci će plaćati zakup oko 250 evra dok se na licitacijama postižu značajno veći iznosi. Celokupna transakcija za najveće bogatstvo Srbije je 22 miliona evra što je daleko ispod tržišne cene. Obećana je nova investicija od 140 miliona evra", navodi se u saopštenju DS.

Demokrate kažu da je važno i da premijer obelodani podatke i tajne ugovore o realizaciji najavljenih 400 miliona evra iz razvojnog fonda Abu Dabija "koji su, po najavama namenjeni izgradnji sistema za navodnjavanje i povoljno kreditiranje poljoprivrednika jer i pored pompeznih najava i maketa, na terenu i u budžetu, ništa se novo nije desilo".

"Po šturim i konfuznim izjavama pretpostavlja se da samo u sektoru poljoprivrede postoji preko 20 tajnih akata koje javnost nikada nije videla, pa čak ni za deo aranžmana koji je očigledno propao", navodi DS.

S obzirom da krovni Sporazum i Zakon o potvrđivanju Sporazuma izlaze iz okvira Ustava i srpskog zakonodavstva, te da postoji mogućnost velike štete za budžet i građane, Demokratska stranka insistira na objavljivanju svih ugovora, protokola, memoranduma i drugih akata u celosti.

Demokratska stranka "insistira svim pravnim i političkim sredstvima da se tajni aranžmani obelodane, uključujući i sve ugovore koje su sklapale druge Vlade".

"Nisu jasni dodatni rokovi koje premijer traži za objavljivanje jer ako ima hrabrosti da u celosti objavi protivustavne, a verovatno i štetne ugovore, za to je potrebno samo pet minuta. Da li će se ikada objaviti detalji propalih poslova i tajnih ugovora Aleksandra Vučića i zašto je potrebno čekati još nedelju dana ostaje da nagađamo", pitaju u DS.

SNS: Nadležni da istraže kako je Pajtić pokrao Vojvodinu

Srpska napredna stranka zatražila je danas od nadležnih državnih organa da hitno i bez daljeg odlaganja odgovore na pitanje kako je lider DS i predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić opljačkao Vojvodinu i ko sprečava da se utvrdi njegova krivična odgovornost.

"Pitamo nadležne državne organe kada će građanima konačno da se saopšti istina o tome koliko novca je pokrao Pajtić iz Metals banke, gde su nestale pare iz pokrajinskih robnih rezervi, i koje su mere preduzete povodom afere Fond za razvoj Vojvodine? Pitamo i kada će nadležni državni organi obavestiti građane i reći istinu povodom pljački u NIS-u, koje je sprovodio Borislav Stefanović", navodi se u saopštenju SNS.

SNS je upitala "sveznalice iz DS" zašto za pet godina nisu bili u stanju da objave ugovor o Fiatu, zašto su građanima ostali dužni i nisu objavili ni ugovore sa Azerbejdžanom i Kinom…

"Demokratska stranka, koliko god saopštenja pisala, ne može da poništi činjenicu da na čelu svoje stranke, i u svojim redovima, ima kriminalce, a Srpska napredna stranka poziva nadležne državne organe da odmah kažu istinu građanima", navodi SNS.

Saopštenje SNS-a je odgovor Demokratskoj stranci, koja je danas od Vlade zatražila da objavi sve "ugovore, protokole, memorandume i druge akte u celosti", uključujući i ugovore koje su sklapale druge Vlade, vezano za projekte saradnje s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DS protiv SNS: "Skrivanje ugovora" i "pljačkanje Vojvodine"

Izvor: Radio 021, 09.Avg.2014

Demokratska stranka zatražila je danas od Vlade da objavi sve "ugovore, protokole, memorandume i druge akte u celosti", uključujući i ugovore koje su sklapale druge Vlade, vezano za projekte saradnje s Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kao odgovor na ove zahteve demokrata, Srpska napredna stranka zatražila...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.