Sekulić: Biće donet zakon o vraćanju imovine Jevrejima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2015, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sekulić: Biće donet zakon o vraćanju imovine Jevrejima

Zakon o vraćanju imovine oduzete Jevrejima ubijenim u Srbiji tokom Drugog svetskog rata biće sigurno donet, a rad na zakonu je intenziviran, izjavio je danas direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

On je na otvaranju dvodnevne konferencije "Holokaust i restitucija" u Beogradu kazao da održavanje ovakve konferencije predstavlja "fino upozorenje za Republiku Srbiju da se zakon što pre donese".

"Pljačka jevrejske imovine nije bila samo posledica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << holokausta, već i jedan od motiva za holokaust", rekao je Sekulić.

Sudija iz Svetske jevrejske organizacije za restituciju Elen Heler rekla je da je na sastanku s ministrom pravde Nikolom Selakovićem dobila obećanje da će Zakon biti donet do kraja ove godine.

Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi ukazao je da je od 33.000 Jevreja sa teritorije današnje Srbije, 83 odsto stradalo u holokaustu.

"Ima puno posla, ali verujem da će uz veliku posvećenost Agencije za restituciju Zakon biti donet i da će služiti kao primer za druge zemlje koje još nisu ispunile moralnu obavezu prema stradalima u holokaustu", kazao je Levi i izrazio nadu da će zakon biti donet do kraja godine.

Predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić istakao je da postojeći Zakon o rehabilitaciji, koji je u vezi sa restitucijom, "kao da stvara prostor za sekundarnu viktimizaciju" i izrazio bojazan da sudovi koji su zaduženi nemaju dovoljno kapaciteta da se posvete toj temi.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Ruben Fuks podsetio je da je Srbija potpisnica Terezinske deklaracije, kojom se poziva da se vrati imovina oteta žrtvama holokausta.

Specijalni izaslanik američkog Stejt departmana za pitanja holokausta Nikolas Din istakao je da SAD ohrabruju radnu grupu da napravi Nacrt zakona i da veruje da će čitav proces donošenja i primenjivanja zakona biti fer i transparentan.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport naveo je da se nikad ne može da uradi dovoljno da se oduži onima koji su stradali tokom holokausta, ali je istakao da pravda mora biti zadovoljena.

"Mislim da je ohrabrujuće što je radna grupa za zakon ponovo počela da radi, a EU snažno podržava donošenje ovog zakona", rekao je Devenport i dodao da je i danas u svetu prisutan antisemitizam, što je nedopustivo.

Konferencija "Holokaust i restitucija" održava se danas i sutra u Beogradu, a njen je cilj da ukaže na značaj donošenja Zakona o vraćanju imovine Jevrejim stradalim u holokaustu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Intenziviran rad na zakonu o imovini oduzetoj Jevrejima

Izvor: RTS, 11.Maj.2015

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić kaže da je intenziviran rad na pripremi posebnog zakona o jevrejskoj imovini oduzetoj tokom Holokausta, i da će zakon sigurno biti donet. U Beogradu održana konferencija "Holokaust i restitucija". ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.