Novi dan o restituciji i festivalu španskog filma

Izvor: N1 televizija, 20.Maj.2017, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi dan o restituciji i festivalu španskog filma

U Novom danu u temi jutra bavimo se restiucijom. O tome govore Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju i Haris Dajč, potpredsednik Jevrejske opštine Beograd. Aktuelnosti iz štampe komentariše glavni i odgovorni urednik novinske agencije "Beta" Dragan Janjić.

Kroz postupak restitucije u Srbiji je do sada vraćeno 25.000 hektara šume, kao i više od 7.000 objekata poslovnog prostora. Za godinu dana, kako tvrde u Agenciji za restituciju, vraćena je imovina >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << vredna oko 14 miliona evra. Kada je reč o imovini oduzetoj Jevrejima tokom Holokausta, vrednost do sada vraćene imovine iznosi preko 14 miliona evra. O restituciji u temi jutra govore Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju i Haris Dajč, potpredsednik Jevrejske opštine Beograd.

Štampu lista i aktuelna dešavanja komentariše glavni i odgovorni urednik novinske agencije "Beta" Dragan Janjić.

Gluve i nagluve osobe u Srbiji, zbog jezičke barijere, imaju veoma ograničen pristup kulturnim događajima i edukaciji u oblasti kulture i umetnosti, kako kroz formalno, tako i kroz neformalno obrazovanje, a kao posledica jezičke barijere njihovo stvaralaštvo ostaje nedovoljno primećeno. Predstavljamo plesnu predstavu sa elementima znakovnog jezika, pod nazivom "Dodirujemo se čime? Snovima... Koreograf i voditelj je Stojan Simić, prvi profesionalni gluvi plesač, koji je gost Novog dana.

"Američki bogovi", "Anansijevi momci", "Sjajna Knjiga o groblju", "Nikadođija", "Zvezdana prašina", "Koralina"... samo je mali deo onoga što je Nil Gejmen napisao. Roman "Američki bogovi" ovih dana je posebno tražen u knjižarama jer je počelo emitovanje istoimene serije.

Koliko su likovi romana verno prikazani u seriji, zašto je ovaj roman toliko popularan, kakve društvene poruke nosi, reći će nam Draško Roganović, prevodilac romana "Američki bogovi", koje je priredila izdavačka kuća "Laguna".

Beograd je domaćin festivala "Španski metar" koji predstavlja najhrabrija, najzanimljivija i najgledanija ostvarenja španske i latinoameričke kinematografije. Počasna gošća festivala biće glumica Ana Belen, kojoj je Španska akademija za film dodelila "Goja priznanje" navodeći da je reč o glumici čiji je rad obeležio brojne generacije i koja je posle toliko godina jedno od zaštitnih lica, ali i glasova španskog filma i umetnosti. Ani Belen je posvećen filmski program u beogradskoj Kinoteci. Mladen Savković iz Instituta Servantes predstaviće nam program "Španskog metra".
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.