DSS traži novi zakon o restituciji

Izvor: RTS, 18.Avg.2014, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS traži novi zakon o restituciji

Demokratska stranka Srbije zahteva donošenje novog zakona o restituciji koji bi uvođenjem naturalne supstitucije, omogućio zamenu oduzete imovine za imovinu u državnom vlasništvu, čime bi se uspostavio pravedniji odnos prema originalnim vlasnicima i njihovim naslednicima, rekao je predsednik Nadzornog odbora DSS-a, Velimir Gavrilović.

Velimir Gavrilović je na konferenciji za novinare u sedištu stranke u Beogradu ocenio da je "moralna i civilizacijska" obaveza aktuelne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vlasti da ispravi nepravdu uspostavljenu važećim zakonom o restituciji, prenosi Tanjug.

"Iako su skoro sve stranke nakon 2000. godine, javno podržavale vraćanje oduzete imovine, vlade predvođene Demokratskom strankom i sadašnja vlada na čijem je čelu Srpska napredna stranka, neprestano su štitile interese onih koji su se okoristili o otetu imovinu", kazao je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, država danas nema dve milijarde evra, koliko je prema procenama potrebno za obeštećenje starih vlasnika i njihovih naslednika.

"Vlada SNS-a ostaje pri najjednostavnijem i po građane, najskupljem rešenju prema kome se imovina koja je ostala u nepromenjenom obliku, vraća kakva jeste dok se sve ostalo isplaćuje preko obveznica u dugom vremenskom periodu. Takvo rešenje mora da se menja kako bi se izbeglo uvećanje javnog duga od izdavanja dugoročnih obveznica", rekao je Gavrilović.

Ocenio je da bi uvođenje naturalne supstitucije uz postojeću restituciju, oslobodilo poreske platiše i buduće generacije tereta vraćanja oduzete imovine a istovremeno bi se ostvarili veći prilivi u državni budžet.

"Najveća dobit naturalne restitucije bi se odnosila na smanjenje mogućnosti za korupciju, jer bi se umanjila imovina pod upravom raznih partija, koja je nominalno u državnom vlasništvu a nastala je otimanjem privatne imovine", kazao je Gavrilović.
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DSS za izmenu Zakona o restituciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2014

Demokratska stranka Srbije traži da se promeni važeći Zakon o restituciji, jer se njime nanosi nepravda vlasnicima oduzete imovine i njihovim naslednicima, izjavio je danas predsednik Nadzornog odbora DSS Velimir Gavrilović...Gavrilović je na konferenciji za novinare rekao da je moralna i civilizacijska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.