Izvor: Blic, 13.Avg.2016, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura na vrhuncu apsurda: Arheološki muzej Skelani bez arheologa

Arheološki muzej „Rimski municipijum“ Skelani možda je jedina ustanova ovog tipa na svetu koji nema zaposlenog arheologa.

O kulturnom dobru od izuzetnog značaja brine direktorica, koja je pravnik po struci, dokumentarista, informatičar i računovođa. Ostala stučna zanimanja u ovoj republičkoj instituciji nisu zastupljena.

Direktorica muzeja, Svjetlana Marković, kaže da je razlog za ovakvu situaciju to što, od osnivanja 2010. godine pa do danas, nije predviđen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << budžet za ovo radno mesto, kao ni za druga stručna zvanja u ovoj ustanovi.

- Poslali smo dopis Ministarstvu prosvete i kulture RS u kojem tražimo da planiraju budžet za ova radna mesta. Ukoliko bude odobreno, naravno da ćemo da zaposlimo arheologa u muzeju -  rekla je Markovićeva i istakla da muzej dobija novac po projektima, tako da se dovode arheolozi i stručnjaci iz RS i Srbije, koji istražuju na ovim lokacijama. Međutim, novca za platu nekome ko će konstantno biti na raspolaganju u ovoj ustanovi do sada nije bilo.

Direktor Zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasleđa RS, Slobodan Nagradić, kaže da činjenica da arheološki muzej nema arheologa svedoči sama po sebi o čudnoj situaciju da jedna kulturna ustanova godinama radi bez vodećeg stručnjaka.

- Očigledno osnivač na početku nije vodio računa o sistematizaciji radnih mesta, pa se desila ovakva greška. Pošto se radi o muzeju, pored arheologa neophodno je da bude zaposlen i kustos -  rekao je Nagradić i dodao da je novac koji se dobija za projekte bolje iskoristiti za platu nekoga ko će raditi tamo i na istraživanjima, ali i biti dostupan za druge potencijale koje ovo mesto nudi, nego plaćati stručnjake sa strane,

U Ministarstvu prosvete i kulture RS, smatrju da je „stručni kadar u svakoj od ustanova kulture važna karika za postizanje maksimalnih rezultata rada i veruju da rukovodioci mogu i vode savesno brigu i po tom pitanju“. Kako navode, učiniće sve da potrebu za stučnjakom u Skelanima usklade sa budžetskom koji će tek da bude planiran za godinu koja sledi.

Komentar o o apsurdnoj situaciji u Skelanima „EuroBlic“ nije uspeo da dobije iz Društvu arheologa RS, jedinog strukovnog udruženja ovakvog tipa kod nas.

Monumentalno nalazište

Narodna skupština RS 2009. godine donela je Odluku o utvrđivanju arheološkog kompleksa Skelani kulturnim dobrom od izuzetnog značaja, a odlukom Vlada RS 2010. godine osnovan je Arheološki muzej „Rimski municipijum“, kao centralna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem arheološkog kompleksa Skelani. Odlukom o utvrđivanju arheološkog kompleksa kulturnim dobrom od izuzetnog značaja utvrđena je zona zaštite u ukupnoj površini od 208.908 metara kvadratnih.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.