ZG: Povređeni muškarac nije bombaš

Izvor: B92, 11.Jan.2013, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZG: Povređeni muškarac nije bombaš

Zagreb -- Hrvatska policija je negirala da je muškarac koji je povređen u eksploziji bombe u Zagrebu zapravo počinilac tog i još jednog bombaškog napada na pruzi.

"Povređeni muškarac trenutno je u statusu svedoka, a daljnji tok istrage pokazaće hoće li naknadno postati osumnjičeni", izjavila je novinarima portparolka direkcije policije Jelena Bikić.

Pojedini hrvatski mediji javili su ranije danas da je povređeni muškarac izveo napade na pruzi.

Bikićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je potvrdila da je povodom noćašnje eksplozije policija ispitala oko 15 osoba, a tokom tri dana od prve eksplozije više od stotinu. Još nisu završena veštačenja, tako da se ne zna kakav je eksploziv korišćen.

Policija je odbacila tvrdnje da se radi o terorističkom napadu, ali su dve eksplozije okvalifikovane kao krivično delo dovođenja u opasnost života i imovine, za šta je predviđena maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Bikićeva nije odgovorila na pitanje da li je povređeni 53-godišnji muškarac, koji je u zagrebačkoj bolnici s povredama kože i potkožnog tikiva na udovima, strani državljanin.

Podaci o njegovom identitetu još ne treba da budu dostupni javnosti zbog interesa istrage, rekla je ona.

Dok je u prvoj eksploziji oštećena pruga i lokomotiva teretnog voza i razbijeno nekoliko stakala na kućama, uz oštećenja tri automobila, u drugoj eksploziji nije bilo šteta na kućama oko autobuske stanice, gde se desila druga eksplozija.

Hrvatska je sasvim bezbedna zemlja, ali to ne znači da je izuzeta iz svih procesa koji se događaju u svetu, izjavio je predsednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Na taj način odgovorio je na pitanje agencije Hina da li je Hrvatska bezbedna od terorističkih napada i treba li građani da se boje nakon što su zagrebačku četvrt Stenjevec u razmaku od svega tri dana "zatresle" dve eksplozije.

"Hrvatska je, gledajući objektivno, po događajima i po životu sasvim sigurna zemlja i siguran sam da je visoko plasirana na lestvici sigurnih zemalja", tvrdi Leko.

Kako je dodao, to ne znači da je izuzeta iz svih procesa koji se u svetu događaju.

"Zato i moramo biti spremni i pripremamo planove za svaku eventualnu situaciju... Mislim da je hrvatski bezbednosni sistem dobro razvijen i da će izazovima odgovoriti na vreme. To je moj osećaj, intimni i javni", rekao je Leko.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Policija nije potvrdila da je ranjeni muškarac izveo napad

Izvor: Press, 11.Jan.2013

"Povređeni muškarac trenutno je u statusu svedoka, a daljnji tok istrage pokazaće hoće li naknadno postati osumnjičeni", izjavila je novinarima portparol direkcije policije Jelena Bikić.. Ona je potvrdila da je povodom noćašnje eksplozije policija ispitala oko 15 osoba, a tokom tri dana, od...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.