Mađarska, 3.000 izbeglica na glavnoj železničkoj stanici

Izvor: RTS, 02.Sep.2015, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska, 3.000 izbeglica na glavnoj železničkoj stanici

Na glavnoj međunarodnoj železničkoj stanici Keleti u Mađarskoj od ranih jutarnjih časova nalazi se oko 3.000 migranata. Dok ih mađarske vlasti sprečavaju da odatle krenu u Nemačku i druge zemlje Zapadne Evrope, izbeglice protestuju ističući da su zbog te zabrane ispaštaju deca.
Mnoge od izbeglica provele su noć ispred glavnog ulaza na železničku stanicu Keleti koji čuva policija. Grupe građana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i volontera, koji pokušavaju da migrantima obezbede hranu, odeću i neophodnu medicinsku pomoć, pomažu policiji da održi red, prenosi Tanjug.

Gnevni migranti su tražili da stanica Keleti bude otvorena i za njih i da im se omogući da otputuju za Nemačku. Mahali su voznim kartama, pljeskali i skandirali "Nemačka, Nemačka", a neki su u očajanju podizali svoju decu u vis da bi ukazali kako su i ona žrtve te zabrane.
Na pitanje zašto je stanica zatvorena, portparol mađarske vlade Zoltan Kovač rekao je da Mađarska pokušava da primenjuje zakone Evropske unije, po kojima svako ko želi da putuje po Evropi treba da ima važeće putne isprave i "šengensku" vizu.
Policajcima koji se nalaze na železničkoj stanici Keleti pomoć pružaju i grupe građana, jer je broj imigranata tokom porteklih pet dana dramatično porastao, navedeno je u saopštenju.
Većinu imigranata čine Sirijci koji žele da otputuju u Austriju ili Nemačku bez odgovarajućih dokumenata.
Mađarska, nemačka i austrijska policija formirale su zajedničke patrole koje kontorolišu vozove koji saobraćaju od Budimpešte preko Beča do Minhena, dok pripadnici mađarske i slovačke policije nadgledaju vozove koji idu za Bratislavu.
Mađarski helsinški komitet upozorio je ranije da je situacija "veoma napeta i nepredvidiva", preneo je AFP.
Na teritoriji Mađarske u utorak je registrovano 2.284 novih izbeglica, što je za oko 500 više u odnosu na dan ranije, pokazuju podaci mađarske policije. Najveći broj ilegalnih migranata registrovan je na teritoriji pogranične Županije Čongrad - 1.957, među kojima i 353 dece. Takođe je u poslednja 24 sata uhapšeno šest krijumčara ljudi.
Samo u avgustu, 50.000 migranata i izbeglica, većinom iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Avganistana, ušlo je u Mađarsku. Većina želi da nastavi put ka zapadu Evrope, uglavnom ka Nemačkoj.
Prema saopštenju nemačke policije, tokom jučerašnjeg dana u Bavarsku je stiglo rekordnih 3.500 tražilaca azila. Švedska je saopštila da se u utorak broj zahteva za azil u toj zemlji približio rekordnoj vrednosti.
Evropska agencija za granice Fronteks u međuvremenu upozorava kako se, uglavnom u Turskoj, pojavila trgovina falsifikovanim sirijskim pasošima, jer se zna da Sirijci u EU dobijaju pravo na azil, za razliku od migranata iz zemalja u kojima se ne ratuje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hiljade migranata zatočene u Budimpešti

Izvor: VOA, 02.Sep.2015

Najmanje 2.000 ljudi je zatočeno na glavnoj medjunarodnoj stanici u Budimpešti pošto su vlasti iznenada obustavile dozvole migrantima da putuju u Nemačku i Austriju bez vize EU...Madjarske vlasti su počele u ponedeljak da dozvoljavaju migrantima, koji su nedeljama bili ulogoreni ispred stanice,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.