Izvor: B92, 01.Feb.2010, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR: Profesori osuđeni za korupciju

Zagreb -- Županijski sud u Zagrebu osudio je 19 profesora, posrednika i studenata zbog kupoprodaje ispita na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Među njima je i bivša predsednica Komisije Sabora Hrvatske za odlučivanje o sukobu interesa, profesorka Deša Mlikotin-Tomić. Ona je osuđena na 14 meseci zatvora i tri godine zabrane rada u struci. Prvooptuženi Milan Ćevid, posrednik u kupoprodaji ispita, osuđen je na 28 meseci zatvora.

Za kupoprodaju ispita, zlopotrebu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << položaja i ovlašćenja, primanje i davanje mita i protivzakonito posredovanje, uz sedam profesora optuženi su i spoljni saradnik Ekonomskog fakultata, asistent i šefica studentske uprave, trojica posrednika i osmoro studenata.

Sud je oslobodio krivice jednu profesorku i jednog studenta, dok se protiv posrednika Muniba Lujinovića vodi izdvojeni postupak jer je oboleo.

Od 19 osuđenih, petoro je dobilo zatvorske kazne, a ostalih 14 uslovne - od šest do 20 meseci, na jednu do četiri godine uslovno.

Glavni posrednik Milan Ćevid, spoljni saradnik na fakultetu Marko Slipčević i dvoje studenata priznali su krivicu na početku suđenja, dok su ostali, uključujući i bivšu predsednicu saborske Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, negirali krivicu.

Studenti su za ispite navodno plaćali od nekoliko stotina do dve hiljade evra.

U "akciji Indeks" su, zbog primanja mita, ranije osuđeni i profesori Saobraćajnog fakulteta u Zagrebu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zagreb: Presuda u slučaju afere “Indeks 3”

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Feb.2010

Sedam mjeseci od početka suđenja na zagrebačkome Županijskom sudu danas će biti objavljena presuda za kupoprodaju ispita na zagrebačkome Ekonomskom fakultetu.   U aferi zvanoj "Indeks 3" optuženo čak devet profesora, među kojima i bivša predsjednica saborskog odbora za suzbijanje sukoba...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Hrvati kaznili korumpirane profesore

Izvor: Vesti-online.com, 01.Feb.2010

Zagrebački Županijski sud u ponedeljak je u predmetu poznatom po imenu "Indeks 3" osudio 19 profesora, posrednika i studenata zbog kupoprodaje ispita na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu...Među osuđenima su i bivša predsednica saborskog odbora za suzbijanje sukoba interesa Deša Mlikotin Tomić...

Nastavak na Vesti-online.com...

Za korupciju na univerzitetu osuđeno 19 osoba

Izvor: SrbijaNet.rs, 01.Feb.2010

Županijski sud u Zagrebu danas je izrekao presudu za 19 osoba umešanih u korupciju na zagrebačkom univerzitetu, zato što su prodavali ispite na Ekonomskom fakultetu u slučaju poznatom kao afera "Indeks". Prvostepenom presudom, pet osoba je osudjeno na zatvorske kazne, a

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Epilog zagrebačkog polaganja ispita u kešu

Izvor: Deutsche Welle, 02.Feb.2010, 11:30

Od 23 optužena u slučaju Indeks 3, odnosno primanju i davanju mita te falsifikovanja isprava za ispite na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, tek ih je dvoje oslobođeno. Prvooptuženi Milan Ćevid je osuđen na dve i po godine.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.