U zatvor zbog prodaje ispita

Izvor: Glas javnosti, Beta, 02.Feb.2010, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U zatvor zbog prodaje ispita

ZAGREB - Županijski sud u Zagrebu juče je osudio 19 profesora, posrednika i studenata zbog kupoprodaje ispita na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, u aferi poznatoj pod nazivom Indeks 3. Među njima je i bivša predsednica Komisije Sabora Hrvatske za odlučivanje o sukobu interesa, profesorka Deša Mlikotin-Tomić. Ona je osuđena na 14 meseci zatvora i tri godine zabrane rada u struci. Prvooptuženi Milan Ćevid, posrednik u kupoprodaji ispita, osuđen je na 28 meseci zatvora.

Za kupoprodaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ispita, zloupotrebu položaja i ovlašćenja, primanje i davanje mita i protivzakonito posredovanje, uz sedam profesora optuženi su i spoljni saradnik Ekonomskog fakulteta, asistent i šefica studentske uprave, trojica posrednika i osmoro studenata. Sud je oslobodio krivice jednu profesorku i jednog studenta, dok se protiv posrednika Muniba Lujinovića vodi izdvojeni postupak jer je oboleo.

Od 19 osuđenih, petoro je dobilo zatvorske kazne, a ostalih 14 uslovne - od šest do 20 meseci, na jednu do četiri godine uslovno. Glavni posrednik Milan Ćevid, spoljni saradnik na fakultetu Marko Slipčević i dvoje studenata priznali su krivicu na početku suđenja, dok su ostali, uključujući i bivšu predsednicu saborske Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, negirali krivicu. Studenti su za ispite navodno plaćali od nekoliko stotina do dve hiljade evra. U "akciji Indeks" su, zbog primanja mita, ranije osuđeni i profesori Saobraćajnog fakulteta u Zagrebu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.