Voziš automobil i treniraš? Može!

Izvor: Mondo, 01.Jul.2015, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voziš automobil i treniraš? Može!

Bilo da se svakodnevno vozite automobilom na posao, ili ste krenuli na letovanje i put se odužio, probajte ove vežbe za telo - olakšaće vam sedenje i skratiti putovanje.

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Vežba disanja

Iako se čini jednostavnom, vežba disanja je veoma važna za opšte zdravlje i vitalnost. Smiruje i opušta, umanjuje pritisak na kičmu koji nastaje usled dugog sedenja. Udahnite duboko, zadržite dah oko pet sekundi i polako >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << izdahnite. Ponovite nekoliko puta.

Vežba za zadnjicu

Ovaj deo tela posebno je opterećen tokom vožnje. Napnite prvo jedan gluteus (mišić zadnjice), zadržite pet sekundi i potom opustite. Ponovite drugim mišićem. Zatim istovremeno stisnite oba mišića, zadržite pet sekundi i opustite. Vežbu ponavljajte deset minta minuta.

Vežba za ruke

Oslabljene bicepse možete ojačati za volanom, uz pomoć tegića ili obične boce s vodom. Dok čekate na semaforu, da se parkirate ili u koloni vozila, uzmite teg, flašicu vode, u ruku. Telo vam mora biti mirno. Ispružite ruku do kraja, a potom je savijte u laktu i podignite polako do ramena (poput klasične vežbe za bicepse u teretani, dlanom okrenutim ka ramenu). U tom položaju zadržite ruku 10 sekundi, a potom je opustite i ponovite drugom rukom. Ponavljajte 10 puta.

Vežba za noge

Ukoliko imate veći automobil, ispružite desnu nogu najviše što možete. Kad osetite da su se mišići napeli, zadržite nogu u tom položaju i brojite do 10. Opustite nogu i ponovite drugom. Vežbu ponavljajte 5 puta.

Vežba za kičmu

Udahnite. Levom rukom uhvatite desnu ivicu sedišta u automobilu, a glava neka vam prati smer torza. Zadržite telo u ovom položaju dok izbrojite do pet, potom se vratite u normalan položaj. Izdahnite. Ponovite vežbu drugom rukom. Idealno bi bilo da vežbu ponovite do pet puta.

Ove jednostavne vežbe možete da radite svaki put kad vam vožnja postane zamorna i teška, kad postanete umorni za volanom, ili jednostavno kad osetite da bi vam prijalo da se malo razmrdate, a niste u situaciji da napustite automobil, savetuje Alternativa za vas.

Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.