Recepti za kuvanje povećavaju tiraž

Izvor: Politika, 08.Maj.2011, 00:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recepti za kuvanje povećavaju tiraž

Na listi najboljih magazina u SAD, „Fud netvork magazin” ostavio iza sebe kultne „Veniti fer” i „Rolingston”

Najuspešniji i najuticajniji magazin u Americi je „Fud netvork magazin” posvećen kulinarstvu, sa tiražom od 1,3 miliona primeraka, objavio je „Edvik”, specijalizovani magazin i vebsajt o medijima.

Zajedničko za deset naslova koji su se uvrstili na listu je da su u poslednjih godinu ili dve povećali ne samo broj prodatih primeraka, već >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i prihode od reklamnog prostora.

Prva tri časopisa na listi u vlasništvu su moćne medijske imperije „Herst”. Njen pun pogodak je magazin sa receptima za kuvanje, za koje „Edvik” tvrdi da su često neprimenjivi. I pored toga, „Fud netvork magazin” pokazuje da su fotografije palačinki i saveti za kuvanje moćno oružje u industriji magazina, zbog čega im je tiraž znatno porastao u poslednje dve godine.

Drugoplasirani je ženski „Mari Kler” koji donosi vesti sa pista i crvenog tepiha. U potrazi za novim fanovima, nedavno su postali sastavni deo TV emisija što im stvarno i jeste proširilo bazu.

Sledi „El dekor” koji otkriva svet stilskog nameštaja i vila sa Azurne obale, ali donosi i savete o popravkama u stanu i ideje za sređivanje stana. Brojni takmaci su nestali za vreme velike ekonomske krize, pa je „El dekor” preuzeo njihovo mesto na kioscima i u planerima marketinških stručnjaka.

„Vajerd”, posvećen visokim tehnologijama, našao se na četvrtoj poziciji jer je, po objašnjenju žirija, proširio sadržaj i tako lukavo izbegao zamku u koju su upali mnogi drugi časopisi sa sličnom tematikom.

Petoplasirani muški magazin „Dži kju” ne odustaje od iscrpnih članaka i reportaža, a mlađe privlači lakim temama iz pop kulture. Kako zaključuju oni koji su ga birali, „Dži kju” pokazuje da i muškarci mogu biti verni čitaoci, bez obzira na to što su žene ipak brojniji konzumenti nedeljnika i mesečnika. Na primer, „Pipl stajl voča” koji po oceni „Edvika” više liči na katalog za šoping nego na pravi magazin. I pored svega, morali su da ga uvrste i to ispred sedmoplasiranog „Kosmopolitena” jer je prošle godine zabeležio porast prihoda od oglasa za 50 odsto, što je jedan od najvećih uspeha u medijskoj industriji.

Popularni „Kosmo” se i dalje drži saveta o seksu i karminu, ali članovi žirija nisu mogli a da ne primete da on ostaje omiljeno štivo u mnogim delovima sveta. Nedavno se pojavilo i lokalno izdanje u Mongoliji, pa čak i na konzervativnom Bliskom istoku.

Osmoplasirani „Rolingston” uvršćen je na listu zbog istraživačkih priča, poput one o glavnokomandujućem američkih trupa u Avganistanu. Žiri hvali i način na koji ovaj magazin prati rok muziku.

„Biznisvik” ozbiljnim tekstovima o politici, ekonomiji i društvu plasirao se tek na deveto mesto, a žiri je pre svega oduševljen njegovim redizajnom koji na najbolji mogući način koristi mogućnosti štampe.

Poznat zbog svojih profila o slavnima i detaljnih analiza, poput one o uzrocima krize koja je uzdrmala sve ekonomije sveta, „Veniti fer” je ovom prilikom na začelju kolone. „Edvik” ocenjuje da ovaj magazin ne gubi na kvalitetu i da održava jednom stečeni uticaj.

J. S.

objavljeno: 08.05.2011

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Recepti za kuvanje povećavaju tiraž

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 08.Maj.2011

ADVERTISER-SERBIA.COM / Njujork - Na listi najboljih magazina u SAD, „Fud netvork magazin” ostavio iza sebe kultne „Veniti fer” i „Rolingston”..(KLJUČNE REČI: Food Network magazine; Adweek; magazini o kulinarstvu; reklamni prostor; oglasni prostor; oglašavanje; reklamiranje; advertising;...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.