Možda su cigarete pojeftinile – ali mi vam nudimo 7 načina da ih ostavite

Izvor: 24sata, 27.Nov.2014, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Možda su cigarete pojeftinile – ali mi vam nudimo 7 načina da ih ostavite

Pušenje je štetna navika koja može ozbiljno da naruši vaše zdravlje, ali sve to može da se promeni ukoliko smognete snage i odlučite da se odreknete cigareta.

Onog trenutka kada ostavite pušenje primetićete kako se vaše zdravlje poboljšava. A mi vam nudimo 7 načina koji će vam pomoći da se odreknete ove štetne navike:

Meditacija

Istraživanja pokazuju da je uz pomoć meditacije moguće smanjiti broj popušenih cigareta – pa čak i ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << ne pokušavate da ostavite pušenje.

Ostavite cigare u ponedeljak

Istraživanje koje je Gugl sproveo 2013. godine otkrilo je da pušači najčešće traže načine na internetu o tome kako da ostave pušenje početkom nedelje, dok to interesovanje polako jenjava kako se nedelja odvija.

Idite u teretanu

Vaša potreba za nikotinom se smanjuje vežbanjem usled otpuštanja hormona serotonina i dopamina u mozak.

Naučite da poistovećujete pušenje sa groznim mirisom

Cigarete su znatno manje primamljive ako ih povežemo sa groznim mirisom, sudeći po najnovijoj studiji.

Razmislite o zdravlju vašeg ljubimca

Sledeći put kada posegnete za paklom cigareta pomislite na vašeg ljubimca. Istraživanja pokazuju da pušenje u prisustvu mačaka povećava šanse da dobiju raka limfoma, dok se kod pasa povećava rizik od dobijanja raka pluća.

Stegnite zube

Sudeći po sajtu „Everyday Health“, skoro 9 od 10 pušača rešilo se ove navike tako što je u potpunosti izbacila cigarete iz svog života. Simptomi su možda izraženiji, ali zato kraće traju.

Posvetite se nekom hobiju

Bavljenje uzbudljivim aktivnostima aktivira isti deo mozga zadužen za nagradu kao i nikotin, studeći po istraživanju objavljenom u žurnalu „PLOS ONE“.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.