Vještakinja obrane osporavala demografa optužbe o Tomašici

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Apr.2016, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vještakinja obrane osporavala demografa optužbe o Tomašici

Ovaj tjedan na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću svjedočila je Svetlana Radovanović, koja je kao vještak obrane pokušavala osporiti vještaka optužbe za demografiju Ewu Tabeau (Eva Tabo).

Tabo je kao svjedokinja optužbe prošle godine opisala da su žrtve iz Tomašice izgubile život u nasilnim okolnostima etničkog čišćenja građana nesrpske nacionalnosti u Prijedoru 1992. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa <<

Svjedokinja obrane Radovanović kritizirala je zaključke demografa optužbe Tabo u vezi sugestija da postoje dokazi koji upućuju na zaključak da su žrtve iz Tomašice pogubljene.

Radovanović je, s druge strane, pokušavala poduprijeti tezu obrane da se u mnogim masovnim grobnicama u Bosni i Hercegovini, pa i u Tomašici nalaze poginuli u borbama, koji su pokopani nakon tzv.asanacije terena.

"Pa ako ima dokumenata gdje to kaže onda može nagovijestiti da sve smrti koje prikazuje su (se dogodile) i u borbi i van borbe. Ovako se direktno insinuira da su sve smrti nastale uslijed egzekucije i etničkog čišćenja", izjavila je Radovanović.

Suci kritizirali stavove Radovanović o zaključcima Tabo

Sva tri raspravna suca koja su se upoznala s izvještajem demografkinje Tabo kritizirali su, pak, svjedočenje Radovanović, ne slažući se s njezinim tumačenjem, pa ni predsjedavajući sudac Alphons Orie (Alfons Ori).

"Doktorica Tabo ukazuje na postojanje onog što ona naziva značajnim dokazima da se nešto eventualno dogodilo. Ona ne kaže to se dogodilo, ona kaže da postoje značajni dokazi. Ja Vas zbog toga pitam – je li njezin zaključak da postoje snačajni dokazi, pri čemu se sudržava od toga da iznese zaključak da se to doista dogodilo, ili ona ovdje kaže – da se to doista dogodilo", upitao je detaljno sudac Orie.

Demografkinja obrane Radovanović je ostala pri svom stavu iako je, zapravo, ponovila riječi suca Orija da je Tabo govorila o postojanju dokaza koji potkrepljuju zaključke o kampanji etničkog čišćenja protiv Prijedorčana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

"Kaže da se to doista dogodilo, i da ova iz Tomašice potkrepljuje, da Tomašica potkrepljuje široku kampanju, da se to doista dogodilo, potkrep. I da je to dokaz za širu kampanju etničkog čišćenja. Ja tako razumijem ovaj zaključak", navela je Radovanović.

"Dakle, Vi ste tako pročitali, shvatili zaključak koji Vam je citiran malo prije? Dakle to je Vaše lingvistička analiza riječi koje su Vam pročitane?", upitao je još jednom u nevjerici sudac Orie.

Vještak obrane: Izvori nestalih se ne koriste u demografiji

Podsjetimo, demografkinja optužbe Tabo je napravila usporedbu popisa nestalih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti s najmanje 604 žrtve pronađene u Tomašici i sekundarnom lokalitetu Jakarina Kosa.

Nakon identifikacije žrtava Tabo je usporedila njihova imena s imenima Prijedorčana u optužnici generala Mladića i pronašla 123 podudarnosti.

No, prema demografkinji obrane Radovanović – izvori nestalih koje je koristila Tabo – nisu navodno znanstveni, uključujući i izvore kao što su lokalni popisi glasača, spiskovi Crvenog križa te Međunarodnog instituta za nestale osobe (ICMP).

"Da se u više izvora pojavljuje, pa i u samom Crvenom križu, jedna te ista osoba više puta, jer su je prijavljivali više rođaka. Znači, to je njihov postupak ovih nedostatnih izvora koji se inače ne primjenjuju u znanstvenim istraživanjima demografije", tvrdila je svjedokinja obrane.

Demografkinja obrane Radovanović je prošle godine osporavala nalaze Tabo i o nestalim ljudima iz Srebrenice, za čije se ubojstvo također tereti general Mladić po zapovjednoj odgovornosti.

Nakon iskaza Radovanović uskoro bi se trebalo zaključiti izvođenje dokaza na suđenju koje traje od 2012. godine. No suđenje generalu Mladiću će se okončati tek nakon završnih riječi u postupku, a nakon kojih će se suci povući na razmatranje i donošenje prvostupanjske presude.

(Dio glavnog iskaza Radovanović, Youtube)
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.